Volledig scherm
De landelijke onderwijsstaking in maart van dit jaar. © ANP/ Bart Maat

Scholen verdeeld over staken: dicht, ‘gewoon’ open of gastles

ZEVENAAR/ DUIVEN -  De school een dag dicht doen zoals de Horizon in Doesburg of juist niet, zoals De Ontdekking in Didam en daltonbasisschool St. Jozef in Loil. Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in de Liemers doen elk wat anders morgen als de Tweede Kamer de onderwijsbegroting behandelt. 

De bereidheid om te staken voor een hoger loon en vanwege een te hoge werkdruk is groot, maar toch kiezen veel scholen ervoor kinderen niet naar huis te sturen. Op de Bernadetteschool in Groessen komt wethouder Ineke Knuiman langs om een gastles te verzorgen en om het personeel een hart onder de riem te steken. Ook ouders is gevraagd les te geven. ,,Zo willen wij samen met hen op een positieve wijze aandacht vragen voor dit urgente probleem”, vertelt directeur Annemieke Miltenburg. 

‘Mooi bedrag, maar niet structureel’

Quote

We zijn niet bang voor de reacties van ouders. De uitleg is helder en hiervoor heeft de meerder­heid veel begrip.

Marieke Vermeulen, Locatieleider De Horizon

Kindcentrum De Trompetter in Angerlo heeft naast ouders ook opa’s en oma’s gevraagd woensdag les te geven. ,,Wij hebben besloten de school niet te sluiten, maar we willen wel laten blijken dat we achter de eisen van de onderwijsbonden staan. We staken op onze manier”, vertelt directeur-bestuurder Armanda Waters-Peters. De 460 miljoen euro voor het onderwijs die vrijdag door minister Slob werd toegezegd, verandert daar niets aan. ,,Een mooi bedrag dat is vrijgekomen, maar dat is niet structureel.” 

De scholen in Doesburg gaan wel dicht. ,,We zijn niet bang voor de reacties van ouders. De uitleg is helder en hiervoor heeft de meerderheid veel begrip”, vertelt Marieke Vermeulen, locatieleider De Horizon. De Wetelaar in Doesburg geeft aan ouders tijdig te hebben geïnformeerd. ,,We hebben geen negatieve reacties gehad en hebben het gevoel dat het overgrote deel van de ouders achter de leerkrachten staat”, aldus directeur Henk van der Weide. 

Druppel op de gloeiende plaat

Het personeel van de Anne Frankschool gaat woensdag naar een bijeenkomst voor het provinciehuis in Arnhem. ,,De nood is hoog”, aldus directeur Sander van Limbeek, die de 460 miljoen euro extra slechts een druppel op de gloeiende plaat noemt. ,,Eigenlijk is het schandalig, zo'n incidentele bijdrage. Ja, het is veel geld, maar dit is niet de goede manier.”

Negen basisscholen van LiemersNovum zijn morgen gesloten, terwijl drie scholen op een andere manier aandacht besteden aan de staking. ,,Pakweg de helft doet dus mee aan de staking", zegt Toon Geluk. De stakers krijgen dit keer niet doorbetaald. ,,Dat hebben we eerdere keren wel gedaan”, vertelt Geluk, voorzitter van het college van bestuur van LiemersNovum. ,,Maar ik vind het niet principieel als mensen niet gaan staken omdat ze geen loon krijgen. Ze hebben ook twee jaar de tijd gehad om zich aan te sluiten bij een vakbond.”

Middelbaar onderwijs

In het middelbaar onderwijs wordt mondjesmaat gehoor gegeven aan de oproep om te staken. Dertien docenten van het Candea College in Duiven lijken dat te gaan doen. Op het Liemers College, met locaties in Zevenaar (drie) en Didam, gaat het om zo'n tien docenten. Per locatie wordt bekeken of het rooster moet worden aangepast. 

Liemers