Hessel Keurhorst met zijn moeder Anja.
Volledig scherm
PREMIUM
Hessel Keurhorst met zijn moeder Anja. © Eigen collectie

Schuldgevoel, schaamte en woede: rouwen na zelfdoding van geliefde is nóg eenzamer

Rouwen na zelfdoding is anders. Een gekozen dood maakt heel andere emoties los dan een dood die onontkoombaar was. Nabestaanden in Gelderland komen daarom samen om elkaar te ondersteunen.

Op een bloedhete septemberdag in 2016, als er alweer een hitterecord sneuvelt, fietst de 17-jarige Hessel Keurhorst uit Brummen ’s avonds weg bij een vriend. 

Hessel Keurhorst
Volledig scherm
Hessel Keurhorst © Eigen collectie

Waarom hij eerst kilometers de andere kant op rijdt in plaats van richting huis en waarom hij juist op die dag, op die plek, naar het spoor loopt?

,,Waarom is daarom”, zegt zijn moeder Anja Keurhorst. Dit heeft ze geleerd: waarom-vragen moet je leren los te laten. Ze lossen de puzzel die je leven op z’n kop zet en voorgoed verandert niet op. Ze omschrijft het zo: ,,Alsof je voortaan door een vitrage naar de buitenwereld kijkt. Overal hangt die sluier overheen.”

Anja verloor haar zoon door suïcide. Door die gebeurtenis verloor ze ook haar oude ik, zegt ze. Die was minder paniekerig, minder piekerig, minder zorgelijk. Spanningen in de wereld? Ze ging ervan uit dat het goed kwam. Dat heeft ze niet meer. Een soort naïef vertrouwen is ze kwijt.

T-shirt-spijkerbroek-meisje

Ze vertelt haar verhaal op het stansbedrijf dat ze samen met haar man heeft. Personeelsleden die erbij zitten, aan de koffie, mogen alles horen. ,,Iedereen weet ervan”, zegt ze. ,,Het is volledig geïntegreerd in ons leven.”

Op zijn 15de vertelde haar zoon dat hij al jaren een hekel aan zijn lichaam had, dat hij zich een meisje voelde. ,,Wat voor meisje?”, vroeg ze in het pikkedonker, toen ze bij haar verdrietige zoon in bed was gekropen. ,,Zoals mijn twee zussen”, zei hij. Een T-shirt-spijkerbroek-meisje. Niet hooggehakt of zwaar opgemaakt.”

Quote

Eerst denk je: het is de puberteit. Maar hij leed daar veel meer onder dan zijn zussen in die tijd

Anja Keurhorst, moeder van Hessel

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers