Sluiting kerkgebouwen voelt in Giesbeek als aanslag

VIDEOGIESBEEK - ,,Het voelt als de aanslag van Duitse soldaten op onze toren in 1945.” Verontwaardigd en boos, dat is zaterdagavond de emotie van de kerkgangers in Giesbeek. Om 19:50 uur is de eredienst in de St. Martinus Kerk ten einde. Een enkeling spoedt zich meteen huiswaarts door de miezerige regen, maar de meesten blijven koffiedrinken met elkaar. 

12 reacties

 • Andromeda Galaxy

  2 jaar geleden
  Alles goed en wel, maar wie betaalt de mensen terug die aan de toren meebetaald hebben. Nu gaat de kerk de meerwaarde opstrijken die de toren aan het gebouw geeft. Ik vind dat een compensatie wel op zijn plaats is. Kan de Stichting Kerktoren niet eens onderzoeken of er nog wat terug te vorderen is. Dan geef dat maar aan Caritas of zo. Komt het tenminste ten goede van bewoners hier en gaat het niet de pot van Rome in. 
 • PetersN

  2 jaar geleden
  Hoe je het ook wendt of keert, de kerk is op dit moment verleden tijd. Er is een marginale groep die nog gaat en die bijdraagt aan de kosten van enorme gebouwen (voor de gemeenschap waar ze staan). Dan gaat het een keer mis. Dat punt is nu bereikt. Heel jammer, maar het is niet alleen Eijk die de plank misslaat. Al jarenlang is de kerk, en in de katholieke kerk heeft het volk niets te zeggen, het contact kwijtgeraakt met wat mensen in deze tijd nodig hebben. 
 • PetersN

  2 jaar geleden
  Ik denk daar toch heel anders over. De onverdraagzaamheid, de uitsluiting, het misbruik, de verkettering, het tegen elkaar opzetten van mensen: eeuwenlang, tot voor kort. En daar is nu een einde aan gekomen.
 • Joris

  2 jaar geleden
  Geloven doet ieder voor zich, veel mensen kunnen zich gesterkt voelen door hun geloof.Steeds meer mensen geloven ook in gebakken lucht en praatjes, dus wat dat betreft is die 'betere scholing' ook niet 'zaligmakend' !Ik durf zelfs te beweren dat vele gelovigen méér voor de medemens betekenen dan de 'beter geschoolde' medemens !
 • Harry

  2 jaar geleden
  Aan de moskees te zien is er een hele grote groep die nog moet beginnen met nadenken. Maar ja schoppen naar gristenen en katholieken is zo veel makkelijker en veiliger.

Liemers