Volledig scherm
Oprichter Toon Berens (links) van de Stadsbrouweij Wittenburg met de nieuwe mede-eigenaar Theet van Aalst. © Bart Harmsen

Stadsbrouwerij Zevenaar gaat eigen hop verbouwen in Lobith

ZEVENAAR - Stadsbrouwerij Wittenburg uit Zevenaar gaat twee soorten eigen hop verbouwen. Dit gebeurt vanaf april volgend jaar op 2 hectare grond bij fruitteler Harmen Peters in Lobith.

De Zevenaarse stadsbrouwerij brouwt Jonkheerbier in verschillende smaken.

Bierproductie
Eigenaar Toon Berens begon in 2008 en verhuisde zijn proeflokaal vorig jaar naar de Markt, een horecaplein in het centrum van Zevenaar. In september opende hij het café-eetlokaal en schroefde hij de bierproductie op van duizend naar tweeduizend liter per week. Als de eigen hop wordt geoogst – dit gebeurt voor het eerst volgend jaar september, zo’n vijf maanden na de aanplant –, wordt dat zelfs drieduizend liter.

Berens en Peters vonden elkaar mede omdat beiden mensen met een beperking van dagbesteding De Goede Dag in dienst hebben.

Buidel
De stadsbrouwerij zal wel in de buidel moeten tasten voor het gebruik van de grond, geeft Peters aan.

Miljoenen glazen
Hop is een plant uit de hennepfamilie. De vruchtkegels dienen als smaakmiddel bij de bierbereiding. Naar Berens’ zeggen levert de 2 hectare jaarlijks drieduizend kilo hop op. „Dat is goed voor miljoenen glazen Jonkheerbier.”

Liemers