Volledig scherm
Impressie van het toekomstige Windpark De Bijvanck tussen Angerlo en Loil. © Pure Energie

Start bouw windturbines op De Bijvanck: aanleg wegen voor bouwverkeer

ANGERLO - Begin 2020 beginnen de voorbereidingen voor de bouw van vier windturbines op De Bijvanck bij Angerlo. Naar verwachting kunnen de turbines eind 2020 of begin 2021 in gebruik worden genomen.

De windturbines in het buitengebied tussen Angerlo en Loil worden 175 meter hoog. Windpark De Bijvanck kan volgens een woordvoerder van Pure Energie 16 procent van de elektriciteit die in de gemeente Zevenaar wordt gebruikt, duurzaam opwekken.

Iets later

Het was de bedoeling nog dit jaar te beginnen met de eerste werkzaamheden. ,,Door omstandigheden is dat iets later geworden”, zegt Matthijs Oppenhuizen, omgevingsmanager bij energiebedrijf Pure Energie, de nieuwe naam van Raedthuys Energie. ,,Onder meer de aanbesteding duurde wat langer dan gedacht.”

Opstelplaatsen voor hijskranen

Om de bouw van de vier windmolens op De Bijvanck mogelijk te maken, wordt onder meer een toegangsweg aangelegd en kraanopstelplaatsen voor de hijskraan gerealiseerd. Op deze kraanopstelplaatsen worden volgend jaar de onderdelen van de windturbines omhoog gehesen. In het gebied komen vier identieke windmolens. 

Aanleg nieuwe kabel

De wegen die vanaf februari worden aangelegd, verbinden de openbare Truisweg en de locaties van de vier windmolens met elkaar. Naar verwachting zijn de toegangswegen en de kraanopstelplaatsen in juni 2020 gereed. Daarna wordt veel beton aangevoerd voor de fundamenten van de windturbines. Daardoor is er straks veel vrachtverkeer in het gebied. Netbeheerder Liander begint in januari met de aanleg van een nieuwe kabel in de omgeving van het windpark. 

Wieken van 50 meter

De onderdelen van de windmolens worden via speciale transporten aangevoerd; de vrachtwagencombinatie die bijvoorbeeld de wieken - elk met een lengte van ruim 50 meter - moet aanleveren, is enkele tientallen meters lang. Dit gebeurt voornamelijk in de avond en nacht, meldt Pure Energie. Over de routes voor het bouwverkeer worden omwonenden nog dit jaar geïnformeerd.

Verzet tegen windturbines

Tegen het plan voor het windpark bij Angerlo was jarenlang veel verzet. Omwonenden vinden windmolens niet passen in het open landschap. Bovendien vrezen ze dat hun huizen in waarde dalen door de turbines. Ook de gemeente protesteerde tegen het windpark op Zevenaars grondgebied, maar de Raad van State besliste dat de windturbines er toch mogen komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlanders crashten in gestolen Audi RS3
    VIDEO

    Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlan­ders crashten in gestolen Audi RS3

    EMMERIK / ZEVENAAR - Twee mannen die omkwamen bij een verkeersongeluk op de A12 bij Zevenaar hadden kort daarvoor met een derde verdachte geprobeerd een geldautomaat te kraken in Emmerik. Het drietal onderbrak de plofkraak om nog onduidelijke redenen. Van die poging zijn wel videobeelden waarop de drie te zien zijn. Op die beelden is ook het kenteken te zien van de in Herne gestolen grijze Audi RS3 waarin zij later verongelukten.

Liemers