De veerpont tussen Lathum en Rheden.
Volledig scherm
De veerpont tussen Lathum en Rheden. © Jan Ruland van den Brink

Streep door fietsbrug IJsselpoort, dan maar vaker heen en weer met de pont

LATHUM / RHEDEN - Er komt geen fietsbrug over de IJssel tussen Lathum en Rheden. Het aanleggen van zo’n brug is volgens de planmakers van het rivierklimaatpark IJsselpoort te kostbaar en technisch te ingewikkeld.

Zij geven de voorkeur aan het intensiveren van de bestaande veerdienst en zijn daarover in gesprek met de pontbaas.

Dat bleek eerder deze week op de eerste van drie informatiebijeenkomsten voor de bewoners en andere belanghebbenden vanuit het gebied langs de IJssel tussen Giesbeek en Westervoort. Zij konden hier inzicht krijgen in de conceptplannen voor de toekomstvisie van het rivierklimaatpark, samengesteld door provincie, gemeenten en Natuurmonumenten.

Rivierkades

Eerder noemden de planmakers een fietsbrug als een interessante mogelijkheid. Op die manier zou er een boeiende verbinding onstaan, met aan de ene kant recreatieplas Rhederlaag en aan de andere kant het bij fietsers zeer populaire natuurgebied de Posbank. De veerpont over de IJssel vaart op dit moment alleen van april tot en met september. Bovendien stopt deze ’s avonds in het hoogseizoen al na 20.00 uur.

Ook waterveiligheid speelt in de plannen een belangrijke rol. Door onder meer kadeverlagingen hopen de planmakers een waterstandsdaling te realiseren. In april gingen de informatiebijeenkomsten niet door omdat agrariërs in het gebied zich niet konden vinden in deze voorgenomen verlagingen van de rivierkades.

Geschrapt

In de vernieuwde plannen zijn de kadeverlagingen in de Velperwaard geschrapt. Deze zouden niet het gewenste effect hebben. Die in de Koppenwaard zijn wel blijven staan. Hierdoor zal landbouwgebied daar vaker onder water stromen. Agrariërs in dit gebied zullen geld ontvangen om vervangende grond te kunnen kopen.

Daarnaast is er een riviergeul bij Lathum uit de plannen geschrapt. Uit milieuonderzoek bleek dat deze een negatieve invloed zou hebben op de waterkwaliteit in recreatieplas Rhederlaag. In de nieuwe plannen komt er een soortgelijke geul bij Westervoort.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers