Susanne Janssen in haar cadeauwinkel  aan de Didamsestraat achter de naaimachine om mondkapjes te maken. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Susanne Janssen in haar cadeauwinkel aan de Didamsestraat achter de naaimachine om mondkapjes te maken. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Susanne bedenkt patroon en geeft uitleg voor het maken van mondkapjes

ZEVENAAR - Susanne Janssen uit Zevenaar legt in een YouTube-filmpje uit hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, stelt ze het patroon voor de mondkapjes gratis beschikbaar. 

Sinds de aangescherpte corona-maatregelen van kracht werden, is het rustig in haar cadeauwinkel aan de Didamsestraat in Zevenaar. Klanten zijn er amper, zodat Janssen (36) momenteel tijd over heeft. 

,,Je gaat bedenken wat je zelf kunt doen in deze rare tijd", zegt Janssen. Toen ze hoorde over het tekort aan mondkapjes, bedacht ze een naaipatroon. Dat is in vier maten te vinden op haar website: voor kinderen tot en met 4 jaar, voor kinderen vanaf 4 jaar, een patroon voor vrouwen en één voor mannen. In een instructiefilmpje legt Janssen uit hoe je ze maakt.

,,Gebruik twee lagen katoen”, zegt ze, ,,die stof ademt en is niet te dik. Daartussen doe je een filter; een zakdoekje of een stukje keukenpapier. Na vijf uur moet je dat filter vervangen, dan doe je het kapje van stof in de kookwas en kun je het daarna opnieuw gebruiken.”

Ze benadrukt dat het mondkapje goed moet aansluiten om de neus. ,,Ik heb het internet afgestruind naar tips”, zegt Susanne, die textielkunde studeerde. ,,Daar heb ik verschillende ideeën opgedaan.”

Wijkverpleegkundigen

Ook elders poppen her en der initiatieven op om zelf mondkapjes te maken. In Gendt bijvoorbeeld, maakt een groep vrouwen katoenen en uitwasbare mondkapjes voor de wijkverpleegkundigen van een thuiszorgorganisatie. 

'Schijnveiligheid’

Toch zijn de zelfgemaakte mondkapjes volgens het RIVM in het algemeen niet effectief tegen het coronavirus. ,,Alleen speciale mondkapjes helpen, maar die zijn niet vrij verkrijgbaar", zegt Coen Berends, persvoorlichter van het RIVM.

Mondkapjes kunnen volgens Berends een schijnveiligheid geven. De kapjes, die elders worden gedragen buiten de coronacrisis, zijn volgens Berends bedoeld om bacteriën tegen te houden. ,,Virussen zijn kleiner en dringen door zo'n kapje heen.”

Volgens Janssen zijn wereldwijd de meningen verdeeld over het effect van mondkapjes: ,,In China zeggen ze dat het wél effectief is.” Hoewel dat volgens het RIVM niet het geval is, heeft het rijksinstituut wel waardering voor de particuliere initiatieven: ,,Plus dat mensen het idee hebben dat ze iets kunnen doen.”

Het gratis patroon en de instructies voor het mondkapje zijn te vinden op deze website. Kant-en-klare mondkapjes bestellen kan via diezelfde site. De kosten zijn 14,95 euro per stuk.

Susanne Janssen past een mondkapje bij haar zoon Lucas. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Susanne Janssen past een mondkapje bij haar zoon Lucas. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Liemers