Rianne Vermaas geeft tegen betaling persoonlijke aandacht.
Volledig scherm
Rianne Vermaas geeft tegen betaling persoonlijke aandacht. © Theo Kock

'Thuis wonen is vaak een enkele reis naar eenzaamheid'

PANNERDEN - Rianne Vermaas uit Pannerden wil van het vrijwilligerswerk dat ze deed, haar inkomstenbron maken. Met De Zorggezel wil ze eenzaamheid onder ouderen tegengaan.

'Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen", weet Rianne Vermaas (50). Ze spreekt uit ervaring, want de Pannerdense doet al vijf jaar vrijwilligerswerk in verpleeghuis Heukelumshof in Pannerden. ,,Daar knutsel ik met andere vrijwilligers wekelijks met dementerende cliënten."

Werk van vrijwilligerswerk

Vermaas werd vrijwilliger toen ze noodgedwongen moest stoppen met haar baan in de sport, vanwege een knieblessure. ,,Dit beviel mij zo goed, dat ik dacht: kan ik hier niet mijn werk van maken?" Ze merkte dat er behoefte is aan ondersteuning van mantelzorgers en dat de vraag naar persoonlijke aandacht voor ouderen groot is. ,,Veel ouderen leven nog zelfstandig thuis, dat is vaak een enkele reis naar eenzaamheid."

Ze besloot haar eigen bedrijf te beginnen: De Zorggezel. Als 'zorggezel' kan Vermaas worden ingehuurd voor 20 euro per uur. ,,De Zorggezel is een geheel nieuw zorgconcept", stelt ze. ,,Je richt je op het geven van persoonlijke aandacht en gezelligheid in de ouderenzorg, buiten de gebruikelijke zorg. Dat kan zijn in de vorm van een luisterend oor, een wandeling, spelletje of iets anders waar iemand gelukkig van wordt."

‘Een diploma is niet nodig’

Ook boodschappen doen en een dokters- of tandartsafspraak kunnen activiteiten zijn. ,,Maar ik verleen geen echte zorg, zoals douchen, huishoudelijke taken of nagels knippen. De nagels lakken daarentegen, mag ik dan weer wél doen."

Het zijn dagelijkse taakjes, die vrijwilligers of mantelzorgers vaak op zich nemen. ,,Een diploma is daarom ook niet nodig. Wel moet je affiniteit hebben met de doelgroep", zegt Vermaas.

Ze merkt dat het lastig is eenzame ouderen rechtstreeks te bereiken. ,,Ze leven voornamelijk tussen vier muren. Ik ben flink aan het netwerken, wat nieuw is voor mij", vertelt Vermaas enthousiast. ,,Het is leuk en leerzaam. Zo heb ik gesprekken met gemeenten, zorginstellingen en meld ik mij aan op platforms. Ook heb ik kerstkaarten laten maken om uit te delen."

Droom: fulltime zorggezel

Dat gaat ze doen in Zevenaar, Duiven, Westervoort, Montferland, Doetinchem en Arnhem; haar werkgebied. Vermaas heeft nu één vaste cliënt. ,,Ik kom wekelijks een uurtje bij een 87-jarige mevrouw die zelfstandig woont in een beschermde woonomgeving. Ze liet weten zich eenzaam te voelen en houdt van wandelen. Als het weer het toelaat, gaan we lekker naar buiten. Ik zie haar genieten van de aandacht die ze krijgt."

Vermaas hoopt over een jaar fulltime 'zorggezel' te zijn. ,,Worden de aanvragen voor mijzelf te veel, dan kan ik mensen aannemen."

Meer informatie: zorggezel.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers