Twee Liemerse vrouwen springen in het water en redden 12-jarige hond van verdrinking

videoLOBITH - ,,Het verhaal gaat helemaal viral’’, vertelt Jouke van Halteren (28) uit Tolkamer. Zij redde donderdag samen met Sanne Welman (32) uit Lobith een  Amerikaanse Stafford van de verdrinkingsdood. Ze worden nu via Facebook overspoeld met bedankjes.

Volledig scherm
Sanne Welman (links) en Jouke van Halteren na hun reddingsactie. © Silvana Jonkhans-Küper

,,Ik zag de hond opeens verdwaald voorbij lopen’’, vertelt Welman. ,,Ik zie hem vaker, als hij wordt uitgelaten. De hond loopt nooit los.’’ Ze besloot achter het beestje aan te gaan, maar hij was al verdwenen. Na een korte fietstocht kwam ze de eigenaar tegen. ,,De hond was ontsnapt.’’ Hij vertelde dat het 12,5-jarige beestje heel graag wilde zwemmen en mogelijk naar de plas in de buurt was gerend. 

Welman ging samen met haar kinderen er achteraan. Eenmaal aangekomen zag ze hem inderdaad watertrappelen. ,,We riepen, maar het leek net of de Stafford doof was. Hij zwom telkens de andere kant op.’’ Op dit moment werd Van Halteren ingeschakeld. 

Op en neer

,,De hond was op een plek gekomen waar we er niet bij konden. Ik moest dus via een achtertuin naar de andere kant van de plas’’, zegt Welman. Van Halteren liet haar gelijk binnen en hielp mee, alleen toen zwom de Stafford weer de andere kant op.  ,,Het is vanzelfsprekend dat je helpt. Je laat een hond niet verdrinken’’, zegt Van Halteren. 

Volledig scherm
Het meer in Lobith © Google Maps

De hond zwom een half uur in het water, voordat de vrouwen hem konden redden. ,,We waren hem kwijt en dachten het ergste. Totdat een van de kinderen hem bij een tak zag. Dit was onze enige kans om iets te doen’’, vertelt Welman. Honden kunnen over het algemeen goed zwemmen en de vrouwen hadden ook niet verwacht zelf in het water te hoeven.

Toch ging het oude beestje er steeds vermoeider uitzien. Hierop besloten de dames naar de hond toe te zwemmen en hem naar de kant te begeleiden. ,,Uiteindelijk hebben we hem met vijf mensen uit het water gehaald. Hij kon dit niet zelfstandig’’, zegt Van Halteren. 

Eind goed al goed

Diezelfde avond is Welman nog op bezoek geweest bij de eigenaar. ,,De Stafford was weer helemaal bijgekomen en lag rustig in de mand te slapen. Ik kreeg ook gelijk een knuffel van de eigenaresse. Ze waren zo gelukkig. We hadden het leven van hun hond gered.’’

Quote

Het is vanzelf­spre­kend dat je helpt. Je laat een hond niet verdrinken.

Jouke van Halteren
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers