De monumentale fabriekshal van de voormalige sigarettenfabriek BAT in Zevenaar wordt verbouwd tot cultuurtempel. Archieffoto: Bart Harmsen
Volledig scherm
De monumentale fabriekshal van de voormalige sigarettenfabriek BAT in Zevenaar wordt verbouwd tot cultuurtempel. Archieffoto: Bart Harmsen © BartHarmsen

Verbouw Hal12 tot cultuurcentrum vertraagd

ZEVENAAR - De verbouwing van Hal12 tot cultuurtempel van de Liemers is vertraagd. Naar verwachting kan het nieuwe cultureel centrum in Zevenaar begin juni 2019 in gebruik worden genomen.

Dat is twee maanden later dan aanvankelijk gepland.  Volgens wethouder Anita van Loon hangt de vertraging samen met materialen die niet op tijd geleverd kunnen worden.

Ongeveer 10 miljoen euro

Hal12, de voormalige fabriekshal van sigarettenfabriek BAT naast het gemeentehuis aan de Kerkstraat in Zevenaar, moet hét culturele hart van de regio worden. Bibliotheek, muziekschool, Volksuniversiteit en Liemers Museum krijgen er onderdak. Ook Filmhuis Zevenaar verhuist naar Hal12. Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers is er inmiddels gevestigd. De totale kosten voor de verbouwing van de voormalige fabriekshal bedragen een slordige 10 miljoen euro. Met voorlopig een verwacht exploitatietekort van 226.000 euro per jaar.

Bibliotheek

De bibliotheek heeft de huur van haar huidige onderkomen aan de Hooge Bongert in Zevenaar per 1 april 2019 opgezegd. Over mogelijke strubbelingen rond de verhuizing van de bibliotheek is wethouder Anita van Loon in gesprek. ,,Het is de bedoeling dat eerst de bieb wordt gerealiseerd in Hal12 zodat die rond april naar Hal12 kan verhuizen’’, aldus Van Loon. 

Raadzaal

De Zevenaarse gemeenteraad toonde zich vorige week bezorgd over een aanpassing van de raadzaal vanwege de nieuwe functie van Hal12. De raadzaal zou 30 procent kleiner worden dan nu. De publieke tribune wordt verplaatst. Vooral de PvdA toonde zich kritisch. De fractie stelt een test voor die moet uitwijzen of de raadzaal überhaupt 30 procent kleiner kán.

Volgens Van Loon zijn de aanpassingen nodig vanwege het totale beeld van Hal12: ,,Er wordt een wand van de raadzaal verplaatst omdat dit beter bij de inrichting van de hal past.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers