Verdronken dorp in De Breuly: een Liemerse legende of écht gebeurd?
OUD-ZEVENAAR - Een bundel vol Liemerse legenden, van een verdronken dorp in De Breuly tot kasteel-legendes, is zondag gepresenteerd op de elfde editie van het Buitenblik-festival.
Een dijkdoorbraak zou er zijn geweest. Die zou een heel dorp hebben overspoeld op de plek waar nu waterplas De Breuly ligt. Op kerstavond is nog altijd het luiden van kerkklokken te horen. Wie goed kijkt, ziet er schimmen. En bij laag water soms de spits van een kerktoren.
Het is een oude legende rondom de waterplas bij Oud-Zevenaar. De Groesbeekse schrijver Wouter van Gorp (28) ging hiermee aan de slag. Hij maakte op geheel eigen wijze een hervertelling. Die staat in de bundel Legenden uit de Liemers, zondag gepresenteerd op de elfde editie van het Buitenblik-festival.
Zeven Liemerse legendes
De bundel is ontstaan uit een samenwerking tussen boekhandel Boek en Buro en Nimisa, een collectief van zeven fantasy- en thrillerauteurs. Die zeven schrijvers namen elk een legende uit de Liemers voor hun rekening. Behalve het verhaal van De Breuly is te lezen over heks Mechteld ten Ham uit ’s-Heerenberg en legenden rondom huis Sevenaer en landgoed Halsaf in Babberich.
Groesbeker Van Gorp is docent klassieke talen én schrijver van fantasy, sci-fi en historische fictie. De Liemerse klus was hem dan ook op het lijf geschreven. Hij vond het erg interessant om te doen. ,,Aan de ene kant is het historisch. Aan de andere kant is het een onmogelijk verhaal.”
Alleen al het gegeven dat De Breuly nogal ondiep is, maakt het zeer onwaarschijnlijk dat er een dorp in heeft kunnen verdrinken. Dat maakt het voor de schrijver alleen maar mooier. ,,Een legende leeft, doordat het steeds wordt doorverteld, en dat is juist het mooie”, zegt Van Gorp. ,,Het groeit en verandert.”
De Groesbeekse schrijver heeft er daarom zijn eigen laag bovenop gelegd. In zijn vertelling maakt een groep mensen op een donkere novemberavond onder leiding van een gids een spannende Halloween-tocht op het water van de Breuly. Die gids vertelt zijn versie van het verhaal. ,,Maar verder verklap ik niets”, zegt Van Gorp.
Legenden uit de Liemers is onder meer te koop bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar. Prijs: 17,95 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Zorg in Achterhoek gaat gegevens uitwisselen; privacy van deelnemers gegarandeerd
Montferland -
PREMIUM3
Achterhoekse scholen werken samen om lerarentekort op te vangen
Achterhoekse scholen willen meer samenwerken om het dreigende lerarentekort op te vangen. Onder meer de middelbare scholen verenigd in Achterhoek VO en de mbo-scholen Graafschap College en Zone.college slaan op dit terrein de handen ineen.Doetinchem -
PREMIUM3
Illegaal wonen op vakantiepark in Zevenaar komt je straks duur te staan; boetes tot 60.000 euro
Mensen die illegaal wonen op een vakantiepark in de gemeente Zevenaar moeten harder bestraft worden, vindt het gemeentebestuur. Boetes voor illegale bewoning moeten daarom omhoog naar minimaal 10.000 euro. Doel is dat recreatiewoningen weer gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn: om toeristen in onder te brengen.Zevenaar, Lathum, Angerlo, Tolkamer -
PREMIUM1
Silvolde verlaat vierde divisie na 8 jaar, ‘kampioenskandidaat’ SDOUC degradeert
Hier vindt u alle uitslagen, doelpuntenmaker en verslagen van de Achterhoekse en Liemerse clubs in het zondagvoetbal.Zevenaar -
6 tips2
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.
-
indebuurt.nl
Lustopwekkend lijstje: hier in Doetinchem eet je oesters
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM3
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) dacht dat haar oom glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer