Luchtbeelden van de voorbereidende werkzaamheden voor de doortrekking van de A15 tussen Ressen en Zevenaar (archieffoto).
Volledig scherm
Luchtbeelden van de voorbereidende werkzaamheden voor de doortrekking van de A15 tussen Ressen en Zevenaar (archieffoto). © Gerard Verschooten

Verlengen A15 loopt mogelijk jaar vertraging op door stikstofcrisis

VideoRESSEN/ ZEVENAAR - De al talloze keren uitgestelde verlenging van de A15 in Gelderland loopt mogelijk nog eens een jaar vertraging op door de stikstofcrisis. Datzelfde geldt voor de verbreding van de A12 bij Duiven en Zevenaar, die ook bij het project hoort.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.

Het doortrekken van de A15 tussen Ressen en Zevenaar is dé grootste verkeersoperatie die nu op de planning staat in deze regio. Het nieuwe stuk snelweg wordt gezien als de oplossing voor de huidige verkeersdrukte rond Arnhem en moet een belangrijke verbinding worden tussen de Rotterdamse haven en Duitsland.

Doordat de Raad van State eerder dit jaar oordeelde dat de Nederlandse aanpak van stikstof niet deugt, liggen veel wegen- en bouwprojecten plat. Vooral grote plannen voor nieuwe infrastructuur die te veel stikstof uitstoten, kunnen soms stuiten op een vertraging van jaren, meldt de minister.

Andere projecten moeten volgens haar misschien zelfs wel op de schop. De kosten door vertraging of uitstel zouden al in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Gevolgen onduidelijk

Wat de gevolgen van een mogelijke vertraging van een jaar voor de verlenging van de A15 zijn, is nog onduidelijk. De voorbereidende werkzaamheden voor de doortrekking zijn al begonnen.

Zo verlegt waterbedrijf Vitens drinkwaterleidingen en doet netbeheerder Liander datzelfde met elektriciteitskabels.

Het is überhaupt nog maar de vraag of de verlengde A15 er echt komt. Daar moet de Raad van State zich volgend jaar over buigen, omdat verschillende partijen bezwaar hebben aangetekend. Het idee is dat de nieuwe A15 er uiterlijk in 2024 ligt, maar dat lijkt nu een lastig verhaal te worden.

Liemers