Vliegtuigbom uit WO II die naast het spoor lag, wordt tot ontploffing gebracht in Pannerden

VideoZEVENAAR - De 500 pond wegende vliegtuigbom die dinsdagochtend werd aangetroffen naast de spoorlijn ten zuiden van Zevenaar, is 's middags tot ontploffing gebracht in Pannerden. De bom werd gevonden bij werkzaamheden aan het spoor, waarna de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in actie kwam.

Door de vondst van de bom uit de Tweede Wereldoorlog lag het treinverkeer tussen Zevenaar en Wehl dinsdag de hele ochtend stil. Arriva zette bussen in.

Volledig scherm
De bom uit de Tweede Wereldoorlog. © ProRail
Volledig scherm
Hier is de bom gevonden tijdens werkzaamheden. © dg

Vliegtuigbom
Vóór de werkzaamheden aan het spoor was er al een bodemonderzoek gedaan, maar toen werd deze bom nabij de Poelwijkerlaan in Zevenaar niet aangetroffen. Hier is vorige week ook al een bom in de omgeving gevonden. Het onderzoek van ProRail naar explosieven is gebaseerd op historisch onderzoek, aan de hand van ooggetuigenverslagen wordt  erop verschillende plekken gezocht naar bommen. Onder andere met metaaldetecors. ,,Het is echter geen exacte wetenschap, dus kunnen we er weleens een missen’’, aldus de woordvoerder van ProRail.

De vliegtuigbom lag zeker een meter onder de grond, is ongeveer één meter lang, weegt 500 pond en bevatte 106 kilo aan springstof. De bom was daarmee behoorlijk zwaar, maar ze stond niet op scherp en lag stabiel. Het gevaarte werd uitgegraven en in een speciale vrachtwagen gelegd. Vervolgens liet de EOD het gevaarte in de omgeving van de Kijfwaard tot ontploffing brengen. De gemeente Zevenaar moest zorgen voor een geschikte locatie voor de ontploffing. 

Bussen in plaats van treinen

Inmiddels rijden alle treinen weer. Reizigers werden 's ochtends geadviseerd om, als ze voorbij Zevenaar wilden reizen, via Zutphen naar de plaats van bestemming te gaan. Tussen Zevenaar en Wehl werden bussen ingezet om gestrande reizigers te vervoeren.

Volledig scherm
De bom wordt in een speciale vrachtwagen van de EOD gelegd. © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers