Vurende vrouwen markeren historische dag in Lobith

videoLOBITH - Mark Lamers (45) is behangen met koningszilver. Allemaal schildjes van zijn voorgangers. Mark werd zondag schutterskoning van Lobith en doet een dag later mee aan het prijsschieten op de houten vogel. Waar voor het eerst in het 371-jarig bestaan van schuttersgilde Eendracht Maakt Macht (EMM) ook vrouwen aan mee mogen doen.

,,Ik vind het geweldig dat ze er bij zijn’’, zegt de koning uit de grond van zijn hart. Een mening die wordt gedeeld door Gerard van de Weijer, die al voor de veertigste keer van de partij is. ,,Onze schutterij is in ontwikkeling en moet meebewegen met de tijd’’, stelt hij vast met een vers biertje in de hand.

Toch heeft het wat voeten in de aarde gehad, voor EMM zich openstelde voor vrouwelijke schutters. Veel leden van de in 1648 opgerichte club houden van tradities en zien het schuttersfeest op maandag, onderdeel van de jaarlijkse kermis in Lobith, als een mannenaangelegenheid.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Voor het eerst in 371 jaar mochten vrouwen meeschieten in Lobith. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers