Volledig scherm

Weinig omwonenden bij bijeenkomst vluchtelingenopvang Zevenaar

ZEVENAAR - Bij de besloten bijeenkomst die deze maandag voor buurtbewoners werd gehouden over de opvang van 750 vluchtelingen op het BAT-terrein in Zevenaar was het de hele avond rustig.

Het gemeentehuis ging zoals aangekondigd om 14:30 uur vervroegd dicht. Ook waren er hekken neergezet en was er beveiliging aanwezig. Politie surveilleerde in een voertuig en op de fiets. Mensen mochten niet naar binnen als ze zich niet konden legitimeren.

Standpunt
Raadsleden gingen zowel deze middag als donderdag in gesprek met inwoners van Zevenaar. De bijeenkomst duurde tot 21.00 uur. Mede op basis van deze gesprekken zal politiek Zevenaar haar standpunt over de beoogde gezamenlijke vreemdelingenlocatie (GVL) op het BAT-terrein bepalen. Omwonenden hebben de nodige vragen.

Ongeregeldheden
Een oudere dame buiten zegt niet te gaan omdat ze er in de vrees voor ongeregeldheden niet naartoe 'durft'. Volgens haar hebben meerdere buurtbewoners dat gevoel.

Asielzoekerscentrum
​De GVL op het BAT-terrein wordt vergelijkbaar met locaties in Ter Apel en Budel. Het omvat een asielzoekerscentrum (azc) met plaats voor 750 asielzoekers op het BAT-terrein, de bijbehorende kantoren van de IND, COA en de dienst T&V blijven aan Heilige Huisjes in Zevenaar. Vluchtelingen doorlopen in Zevenaar hun verblijfsprocedure. Die duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Volledig scherm
Bezoekers bij het gemeentehuis in Zevenaar © DG

Liemers