Volledig scherm
Strukton Rail gaat 4 kilometer dubbelspoor aanleggen tussen Didam en Zevenaar. © ProRail/PR

Werk aan dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam start eind dit jaar

ZEVENAAR/ DIDAM - Aannemer Struktron Rail gaat het dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam aanleggen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vandaag bekendgemaakt. Eind dit jaar wordt begonnen met het werk, het nieuwe stuk spoor moet dan eind volgend jaar in gebruik worden genomen.

Met de verdubbeling van het spoor kunnen de treinen op dat deel ook harder rijden: 120 kilometer per uur, waar dat nu nog 100 is. Dit levert volgens ProRail een kortere reistijd (2 minuten beide kanten op), meer tijd om over te stappen en minder vertragingen op.

Behalve de spoorverdubbeling wordt ook de spoorwegovergang aan de Babberichseweg in Zevenaar gesloten. Hier wordt een nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers gebouwd. Die moet in het voorjaar van 2020 klaar zijn.

21.000 reizigers

Het baanvak Zevenaar-Didam is onderdeel van de lijn Arnhem - Doetinchem - Winterswijk. Daar reizen dagelijks 21.000 mensen met de trein. Er ligt nu nog enkelspoor vanaf Zevenaar in de richting van Winterswijk.

Bij de verdubbeling van de 4 kilometer aan rails naar Didam blijft het niet. Er komt ook nog dubbelspoor tussen Doetinchem De Huet en Wehl, mogelijk wordt dit stuk verlengd naar Didam. De resultaten van het onderzoek dat de provincie Gelderland hier naar laat doen, worden in de loop van volgend jaar bekend.

Verdubbeling van het spoor tussen De Huet en Didam zou tussen de 63 en 80 miljoen euro kosten. De spoorverdubbeling waar Strukton eind dit jaar mee begint tussen Didam en Zevenaar, kost 40 miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalt daarvan 16 miljoen, de provincie Gelderland de overige 24 miljoen.

Planning

Over de bouwplanning, bouwwegen en -terreinen en gevolgen van het werk voor de omgeving, volgt eind dit jaar meer informatie voor reizigers en inwoners van Zevenaar en Didam, aldus ProRail.

De spoorverbetering tussen Zevenaar en Didam is samenwerking tussen ProRail, provincie Gelderland en de gemeenten Zevenaar en Montferland.

Volledig scherm
Infographic over de werkzaamheden aan het spoor tussen Doetinchem en Arnhem © Marcel Kuster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers