Werkstraf voor ‘buddy’ uit Zevenaar die 25.000 euro steelt van gehandicapte man

ARNHEM – Een 47-jarige man uit Zevenaar is vrijdag veroordeeld voor het stelen van 25.000 euro van een gehandicapte man voor wie hij in 2016 ‘buddy’ was.

De rechtbank legde hem een werkstraf op van 140 uur. Zijn 52-jarige echtgenote kreeg een werkstraf van zestig uur omdat ze meeprofiteerde. Het geld moet worden terugbetaald, voor zover dat nog niet is gebeurd.

De Zevenaarder raakte in de bijstand toen zijn zaak failliet was gegaan. Hij werd buddy voor een man die een hart- en herseninfarct had gehad. Het klikte en de gehandicapte man vroeg hem op een gegeven moment of hij kon helpen met financiële zaken. In goed vertrouwen gaf hij zijn bankpas en pincode.

Veertig keer geld overgeschreven

De Zevenaarder schreef in totaal veertig keer geld van de man over naar een rekening waar hij over kon beschikken. Naar zijn eigen rekening overschrijven wilde hij niet, omdat hij in de schuldsanering zat. Het begon met kleine bedragen, maar werd steeds meer.

Het gebeurde vooral in een periode waarin het slachtoffer in een revalidatiecentrum zat om bij te komen van een nieuw herseninfarct.

Huishoudelijke apparaten, uitjes, vliegreis en een auto

De Zevenaarder besteedde het geld onder meer aan nieuwe huishoudelijke apparaten, uitjes, een vliegreis en een auto. ‘De leuke dingen gingen van die rekening. Van onze rekening kon niks’, zei hij op de zitting twee weken geleden.

Hij gaf de aantijgingen toe en zei zich te schamen. De verleiding was te groot geweest en het was zo gemakkelijk gegaan.

Toen het uitkwam probeerde hij de schuld nog af te schuiven en drong hij er bij het slachtoffer op aan de aangifte in te trekken. De gehandicapte man heeft het contact verbroken.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GettyImages

Liemers