Volledig scherm
De twee DaVinci-teams en hun begeleiders die naar Boergas in Bulgarije gaan. © jan Ruland van den Brink

Wiskundetalenten strijden nu voor Nederland in Bulgarije

ZEVENAAR - Leerlingen van de DaVinci-school in Zevenaar vertegenwoordigen Nederland in juli bij internationale wiskundestrijd in Bulgarije.

Ze worden niet zenuwachtig van een keer extra worteltrekken, het werken met machten of een ingewikkelde formule. ,,Dit zijn kinderen die oplossend vermogen bezitten", legt juf Jeannette van Muijden van de Zevenaarse DaVinci-school uit. ,,Ze vinden het lekker om zich vast te bijten in een wiskundig vraagstuk."

De kinderen kunnen zich 2 en 3 juli uitleven tijdens de Bulgaria International Mathematics Competition (BIMC), een wiskundewedstrijd voor kinderen onder de 13 jaar. In de Bulgaarse stad Boergas verdedigen twee teams van vier leerlingen van de Zevenaarse school de Nederlandse eer.

Quote

Ze vinden het lekker om zich vast te bijten in een wiskundig vraagstuk

Jeannette van Muijden

Het ene team van Da Vinci bestaat uit Bram Wiggers (10), Sven de Wit (10), Zoë van Maanen (11) en Wybran Zwikker (10). In het andere team zitten Pluk Spaan (11) en Thiago Mulder (11). Zij krijgen versterking van de 12-jarige oud-leerlingen Marinda Frendel (Stedelijk Gymnasium Arnhem) en Suzanne van der Schaaf (Liemers College Zevenaar).

Bulgarije

Twee jaar geleden ging ook al een Zevenaarse groep wiskundetalenten op reis. Toen naar Indonesië om daar mee te doen aan de International Math & Science Olympiade (IMSO). De wedstrijd in Bulgarije vindt pas voor de tweede keer plaats. ,,De burgemeester daar houdt blijkbaar heel erg van wiskunde", zegt Van Muijden. ,,Hij organiseert dit om zijn stad op de kaart te zetten."

Ter voorbereiding op de wedstrijd krijgen de leerlingen extra wiskundeoefeningen als huiswerk. Ook zijn er teambuildingsdagen. Zo organiseerden de ouders van Bram een Escape Room-achtige activiteit waarbij de kinderen door codes te kraken ingrediënten konden vrijspelen om pannenkoeken mee te bakken.

Vertalen

De vader van Bram vormt samen met de juf en twee andere ouders de groep van vier begeleiders. Zij reizen niet alleen mee, maar maken ook deel uit van de teams. ,,Onze rol is vooral om de Engelse opdrachten in het Nederlands te vertalen", geeft Martijn Mulder - de vader van Thiago - aan. Al verwachten de meeste leerlingen het Engels zelf wel te begrijpen. ,,Genoeg Netflix voor gekeken", reageert Marinda, die in het Duitse Elten woont.

Stiekem hopen de leerlingen hoge ogen te gooien. ,,Natuurlijk gaan we om te winnen", zegt Sven. ,,Maar het plezier is ook heel belangrijk", voegt Thiago toe.

De Bulgaarse organisatie regelt de zes dagen en betaalt de kosten ter plekke. De reis moeten de leerlingen zelf bekostigen. Daarvoor stonden ze onlangs met een kraam op de braderie in Angerlo. Ook zamelde iedereen afzonderlijk minimaal honderd euro in, bijvoorbeeld door klusjes te doen.

Volledig scherm
© jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers