Volledig scherm
Kyanka bij haar vader achterop de fiets. © Jan van den Brink

Zaak van 6-jarige Kyanka uit Zevenaar vier weken opgeschort

ZEVENAAR/ARNHEM - Is de 6-jarige Kyanka uit Zevenaar in staat om – onder begeleiding – per openbaar vervoer naar school in Didam te reizen? Onderzoek moet dat uitwijzen.

In afwachting van dat onderzoek schortte de rechter in Arnhem de zaak donderdag vier weken op.

Leerlingenvervoer
Esmee en Fred Sluik, de ouders van Kyanka, hopen dat hun kind alsnog in aanmerking komt voor leerlingenvervoer. Daarom daagden zij de gemeente Zevenaar voor de rechter. Die hanteert voor leerlingenvervoer een grens van 6 kilometer. Kyanka zou 400 meter te dicht bij de Didamse Christoffelschool wonen. Dus geen leerlingenvervoer, stelt de gemeente.

Overprikkeld
Omdat het gezin geen auto heeft, brengt en haalt vader Fred Kyanka twee keer per dag op de fiets. Met als gevolg dat Kyanka overprikkeld op school komt.

„Ze krabt en bijt dan geregeld", zegt moeder Esmee. Zij reageert hevig geëmotioneerd op de gang van zaken: „Ik had gehoopt dat ik vandaag duidelijkheid zou krijgen. Nu zitten we nog weken in onzekerheid. Terwijl het buiten kouder wordt.”

Triest
„Natuurlijk is dit diep triest voor alle betrokkenen", reageert wethouder Tienke van der Werf. „Maar met een afstandscriterium wordt zorgvuldig omgegaan. De grens is altijd arbitrair."

Van der Werf wil niet bevestigen dat een ambtenaar van de gemeente de afstand heeft gemeten door zelf per auto van het woonadres van Kyanka naar de Christoffelschool in Didam te rijden. Toen zou de afstand op 5.600 meter zijn bepaald. Routenet van de ANWB geeft van huis naar school een afstand van 6,6 kilometer aan.

Lees meer over deze kwestie in de Gelderlander van vrijdag 25 november, editie Liemers, of kijk in de e-paper.

Liemers