Volledig scherm
De zeearend. © Getty Images/iStockphoto

Zeearend gespot in Tolkamer, nu wachten op eerste broedpaar

TOLKAMER - In recreactiegebied De Bijland in Tolkamer is een zeearend gespot. Vogelaars hebben de grote en zeldzame roofvogel al gefotografeerd en hopen dat hij of zij snel gezelschap krijgt. 

Nog nooit broedde er een paartje in de Gelderse Poort, het natuurgebied tussen Arnhem, Nijmegen en Duitsland. Staatsbosbeheer heeft goede hoop dat dat op termijn gebeurt. ‘Kort geleden hoorden we dat net buiten de Gelderse Poort op dit moment door zeearenden een nest wordt gebouwd’, staat op Facebook

De zeearend lijkt enigszins op een buizerd maar is met een spanwijdte van ruim twee meter veel groter.  De snavel is veel groter en heeft een gele kleur. De zeearend eet vis en kleine vogels en zoogdieren.

Quote

De arend is van harte welkom. We reserveren een plekje voor hem

Marcel van Dongen, jachthaven De Bijland

Marcel van Dongen van jachthaven De Bijland in Tolkamer heeft de zeerarend nog niet gezien. ,,De arend is van harte welkom”, zegt hij. Met een glimlach voegt hij toe: ,,We reserveren een plekje voor hem.” 

De werkgroep Zeearenden telde vorig jaar 15 bezette nesten in Nederland. De zeearend broedde voor het eerst in Nederland in 2006. 

Liemers