Zevenaar krijgt een XXL-distributiecentrum

Update/videoZEVENAAR - Drie bedrijven gaan een XXL-distributiecentrum bouwen van liefst 19 hectare op  het Zevenaarse bedrijventerrein 7Poort. Ronald Egger zette vrijdag om 13.00 uur zijn handtekening onder een koopcontract, namens de bedrijven Solidiam, Mobion en de 3B group. Het gaat om het grootste kavel op het businesspark. 

De drie bedrijven bouwen dus een XXL-distributiecentrum. Het gaat om een multifunctioneel centrum van ruim 130.000 m² waar een of meerdere logistieke dienstverleners zich kunnen vestigen. Het voorlopige ontwerp bestaat uit vijf warehouses, met mogelijkheden tot aanpassingen afhankelijk van logistieke dienstverleners die zich hier gaan vestigen. Het voornemen is om de nieuwe huisvesting eind 2020 op te leveren. 

De logistieke sector groeit hard. Die sector takt nu vanuit Rotterdam, Venlo en  Tilburg af naar de Liemers. De reden is dat er in de andere regio's nog nauwelijks personeel is te vinden.,,De belangrijkste troef van deze regio is juist de aanwezigheid van arbeidskracht. Hier hoeven we geen hotels te bouwen voor de gastwerknemers zoals in Tilburg, Venlo of Moerdijk wel het geval is’’, zegt Eggers, directeur van Solidiam.

Slaapzakken

Volledig scherm
Bedrijventerrein 7Poort in Zevenaar. © Gerard Burgers

Bestaande bedrijfsruimtes langs de A12 bij Duiven zijn zo goed als allemaal verhuurd. Bedrijven trekken daarom nu naar Zevenaar, waar ze volgens wethouder Nanne van Dellen nog net niet met slaapzakken voor de deur liggen voor een kavel op 7Poort.

Hoe anders was dat een paar jaar geleden toen 7Poort een grote strop leek voor de gemeente Zevenaar. De kavels waren al aangekocht, maar geen bedrijf dat er zich wilde vestigen. De provincie had het terrein in de Regionaal Programma Werklocaties (RWP) op rood gezet, omdat er te veel bedrijventerreinen in de regio Arnhem-Nijmegen zijn. Er ging een streep door de kavels die op 1 januari 2021 niet zijn verkocht.  Met als gevolg een dreigende grote financiële strop van miljoenen voor Zevenaar. Door de run die nu op kavels is ontstaan, verdwijnen nu ook de financiële zorgen van Zevenaar. 

A15

Van Dellen gaf al eerder aan dat de logistieke sector vertrouwen heeft dat de doortrekking van de A15 er komt. Die snelweg is nodig om de Liemers bereikbaar houden. Bereikbaarheid is zeker voor de logistieke sector van groot belang.  Eggers bevestigt dat.

Hij heeft nog geen huurder van de grote hallen gevonden. Er moet volgens hem eerst wat staan. ,,We mikken op e-commerce, grote webwinkels, omdat dit arbeidsintensief is en je hier nog werknemers kunt vinden. Wil je partijen als Amazon, Alibaba of Zalando aanspreken, dan moet je wel wat te bieden hebben, wat kunnen laten zien. Maar ik sluit traditionele transportbedrijven ook niet uit.’’

Volledig scherm
De kavel van 19 hectare rechts onder is nu verkocht. © R Bors
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers