De nieuwe bieb in Hal12. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
De nieuwe bieb in Hal12. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Zevenaar wil mogelijk bezuinigen op opening cultuurhart Hal12 vanwege tekort

ZEVENAAR - Een half miljoen komt de gemeente Zevenaar te kort voor de opening van Hal12 in Zevenaar, dat het nieuwe cultuurhart in de Liemers moet worden. Bert Frölich, directeur van de organisatie Kunstwerk! de Liemers, noemt het ‘jammer’ dat in dit laatste stadium van de bouw het tekort bekend wordt. 

De hal opent tegelijk met het Seven Art Festival. 

Met een gedetailleerd lijstje geeft de gemeente aan op welke kosten mogelijk kan worden bezuinigd. Onder meer zou er een streep door deze feestelijke opening kunnen. Daarmee zou 20.000 euro worden uitgespaard. ,,Het is prematuur om die cijfers nu naar buiten te brengen”, vindt  Bert Frölich, directeur van Kunstwerk! de Liemers. 

'Hal12 is prachtige ontwikkeling’

Bert Frölich in 2016 voor een kunstwerk van George Geutjes in de oude bibliotheek aan de Hooge Bongert. Archieffoto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Bert Frölich in 2016 voor een kunstwerk van George Geutjes in de oude bibliotheek aan de Hooge Bongert. Archieffoto : Jan Ruland van den Brink © JV

Hij is er van overtuigd dat er een oplossing is voor het vermeende tekort van 471.000 euro. Volgens Frölich gaat het feitelijk om 271.000 euro. ,,Twee ton is gedekt, dat betreft kosten die met veiligheid te maken hebben. Als we in gesprek gaan, komen we tot een oplossing voor de overige 271.000 euro. Het is jammer dat de focus nu op het negatieve is gelegd. Hal12 is een prachtige ontwikkeling waar we trots op mogen zijn.”

De bibliotheek zit sinds kort in de voormalige fabriekshal, Hal 12 aan de Kerkstraat. In september volgen Volksuniversiteit, Liemers Museum en Filmhuis Zevenaar. ,,We kunnen samen iets moois bouwen”, benadrukt  Frölich. ,,Ook critici gaan straks overstag. Hier liggen echt nieuwe kansen. We moeten af van het hokjes-denken. Natuurlijk kost dat tijd. Iedereen laat wat los in zo'n proces.”

Poppodium met ruimte voor 500 bezoekers

Er komt onder meer een poppodium, met ruimte voor vier- tot vijfhonderd bezoekers. Minder dan aanvankelijk gedacht. Frölich: ,,Met Caleidoz (welzijnsorganisatie, red.) erbij, de sociale dienst en het depot van het museum is de hal redelijk gevuld.”

Of Hal12 de naam van het cultuurcentrum blijft, is nog niet zeker. De gemeenteraad wil inspraak bij de naamgeving.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers