Volledig scherm
PREMIUM
De droogte is goed te zien in Aalten. © Jan Ruland van den Brink

Zo droog was het nog nooit in Liemers en Achterhoek: ‘Er moet nog heel veel regen vallen’

LOBITH - Het water in de Liemers en de Achterhoek zal komende zomer sneller vervuild zijn. De boeren mogen waarschijnlijk het hele jaar hun akkers niet sproeien. En de bodem zal mogelijk verder verzakken, met scheuren in muren als gevolg. Het kan dan wel regenen, nog steeds worden in deze regio alle droogterecords verbroken.

Hoewel ook gisteren weer wat neerslag viel, is er tot dusverre veel te weinig regen gevallen om de gevolgen van de droogte van afgelopen jaar te compenseren. Sterker nog: ook deze maand is er veel minder neerslag gevallen dan normaal. En volgens de weersvoorspellingen blijft het tot eind deze maand nagenoeg droog. In november viel er net zo weinig (25 tot 35 millimeter). December was weliswaar redelijk nat (gemiddeld rond de 100 millimeter), maar in 2017 regende het in dezelfde maand veel meer. 

Er moet volgens berekeningen van het waterschap Rijn en IJssel nog ruim 250 mm meer regen vallen dan normaal om het neerslagtekort op te heffen. En nog immer geldt dat het in de historie nog nooit zo droog is geweest als nu.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers