De Boskuul in Lobth.
Volledig scherm
De Boskuul in Lobth. © Jan Ruland van den Brink

Zwembad Lobith blijft open: rechter vindt dat gemeente subsidie moet geven

LOBITH -  Zwembad De Boskuul in Lobith blijft open. De gemeente Zevenaar moet de exploitatiesubsidie aan NLG Lobith, exploitant van De Boskuul, uitbetalen. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat NLG tegen de opschorting van de subsidie had aangespannen.

Door de uitspraak is de dreigende sluiting van het bad afgewend. Tim Schenning, de eigenaar van De Boskuul, had aangegeven dat het dichtdraaien van de geldkraan door de gemeente Zevenaar, een bijdrage van zo'n 15.000 euro per kwartaal,  grote gevolgen zou hebben. ,,Het gaat om 40 procent van de exploitatie. Dat kun je als zo'n klein bad niet volhouden, dan gaat de deur dicht”, aldus Schenning

Geen geld meer

Zevenaar wilde  NLG Lobith geen geld meer betalen omdat er geen oplossing voor een conflict over zwemlessen  tussen Zwemvereniging Lobith (ZVL) en de exploitant van het zwembad kwam. ZVL mag geen lessen tegen een eigen tarief geven in het bad van NLG en Zevenaar vindt dat dat wel moet kunnen. 

De impasse duurt al sinds 2018. Door de subsidie stop te zetten wilde Zevenaar een oplossing afdwingen en dreigde met een eventuele bodemprocedure tegen NLG.

Haaks op alle belangen

Schenning:  ,,Het staat haaks op alle belangen die er zijn. Waarom zou de gemeente dat willen? Ze weten dat het zwembad niet kan overleven zonder subsidie, dan gaat het gewoon dicht. Dan heeft de gemeente geen zwembad meer, ZVL niet en ook de andere verenigingen en de inwoners in Lobith moeten het zonder zwembad doen. De rechter heeft ons daarin in het gelijk gesteld.  Het opschorten van de subsidie is in niemands belang.”

Quote

Het opschorten van de subsidie is in niemands belang

Tim Schenning, Eigenaar De Boskuul

Behalve ZVL maken ook de reddingsbrigade, de duikvereniging, recreatieve zwemgroepen, een aquarobics-groep en inviduele zwemmers gebruik van het bad. Of de gemeente de bodemprocedure doorzet, is nog niet bekend.

  1. Tien ‘coronaboetes’, maar vooral waarschuwingen in de Liemers
    PREMIUM

    Tien ‘coronaboe­tes’, maar vooral waarschu­win­gen in de Liemers

    ZEVENAAR/ WESTERVOORT - Inwoners van de Liemers houden zich redelijk goed aan de strikte regels die zijn opgelegd vanwege het coronavirus. Handhavers van de gemeenten Duiven en Westervoort moesten het meest in actie komen met respectievelijk zeven en twee boetes. De personen die op de bon geslingerd werden, begaven zich in veel gevallen op verboden terrein. Westervoort en Duiven hebben voetbalkooien en skateparken afgesloten.

Liemers