Volledig scherm
Verruiming van het Twentekanaal betekent goed nieuws voor veel Twentse bedrijven. © Carlo ter Ellen DTCT

72 miljoen extra voor Twentekanaal, verruiming kan doorgaan

De verruiming van het Twentekanaal gaat door. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt 72 miljoen euro extra beschikbaar voor een betere vaarroute vanaf Eefde en Zutphen richting Almelo, Hengelo en Enschede.

Het geld is bestemd voor de vervanging van 14 kilometer damwanden van de vaarrroute. Bedrijven aan het kanaal investeerder eerder al 490 miljoen euro in de waterweg. Naast het eerder geplande baggerwerk voor verruiming van het kanaal, worden straks ook de damwanden vervangen in plaats van gerenoveerd. 

Er wordt al lange tijd gesproken over verruiming van het Twentekanaal. Het kwam vorig jaar zelfs al tot een aanbesteding van de klus. Maar de aanbesteding mislukte vanwege angst voor lekkage, waardoor kanaalwater wegstroomt. Rijkswaterstaat heeft afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw plan en concludeerde dat de kosten fors hoger zouden uitpakken. Onder meer omdat de damwand vervangen moet worden.

Einde aan onzekerheid

Van Nieuwenhuizen moest beslissen of ze extra geld beschikbaar zou stellen, en dat doet ze nu. Met dat besluit van de minister om 72 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het Twentekanaal, komt een einde aan de onzekerheid van bedrijven en overheden. Hun investeringen blijken nu niet voor niets geweest.

Na de verruiming van het kanaal kunnen er veel meer goederen over het kanaal worden vervoerd. Vooruitlopend daarop investeerden Twentse bedrijven en overheden samen naar schatting al 490 miljoen euro. Onder andere in productiecapaciteit, opslag, ruimte voor verwerking van goederen en infrastructuur. 

Vertraging

Het project loopt wel vertraging op. In het eerste plan had het werk in 2022 klaar moeten zijn, dat wordt nu naar verwachting een jaar later, in 2023.

  1. Welzijnsorganisatie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan
    PREMIUM

    Welzijnsor­ga­ni­sa­tie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan

    Welzijnsorganisatie Perspectief vreest onbestuurbaar te worden. Dat stelt directeur Jorinde Klungers. Na positieve gesprekken over bezuinigingen stelde het college van Zutphen uit het niets een nieuwe visie op voor de organisatie die onder meer de sociale wijkteams aanstuurt. Een toelichting krijgt Perspectief pas na de zomer. Ondertussen kijken meerdere sociaal werkers van Perspectief al uit naar andere banen. ,,Vervanging kunnen we niet regelen zolang er geen duidelijkheid is.’’