Volledig scherm
© Rijnhout Media

Ainslie (16) uit Zutphen weer terecht na Amber Alert

updateDe politie heeft vanavond een Amber Alert verzonden in verband met de vermissing van de 16-jarige Ainslie uit Zutphen. De politie maakte zich ernstige zorgen om zijn welzijn en vroeg  iedereen naar hem uit te kijken. Rond 20.15 uur kwam de mededeling dat de jongen weer terecht is. 

Ainslie, die met de autistische aandoening asperger kampt,  werd sinds vanochtend 05.30 uur vermist. De politie stelde al op verschillende locaties tevergeefs naar hem te hebben gezocht. De politie dacht dat hij mogelijk in het noorden of het oosten van Nederland verbleef. Zijn mobiele telefoon kon de politie traceren in Eesveen, vlakbij Steenwijk.  Het ging  volgens de politie niet om ontvoering, wel om ‘grote vrees voor zijn gezondheid'. 

Ainslie is 1.76 meter lang, tenger, heeft een blanke huidskleur en donkerbruine ogen. De zijkanten van zijn kapsel zijn kort, met langere lokken bovenop. Hij heeft geen gezichtsbeharing en een litteken op zijn kin.  De jongen is vanochtend weggegaan uit een woning op een lichtgrijze herenfiets. Zijn fiets mist een kapje van het achterlicht en van de versnelling. Onbekend is welke kleding Ainslie aan had op dat moment.

Asperger

De jongen kampt al jaren met de autistische aandoening asperger en was twee jaar lang verslaafd aan gewelddadige videogames, zo vertelde hij eind vorig jaar nog in een interview aan dagblad De Stentor.  De jongen kreeg op zijn elfde de diagnose ‘asperger’. De jonge Zutphenaar worstelde lang met zijn autistische aandoening en zakte zelfs weg in een isolement: twee jaar lang speelde hij dag in dag uit gewelddadige games in zijn kamertje. ,,Games was mijn houvast, een manier om de leegte te vullen.”  

Dat veranderde toen hij het filmen ontdekte. Met een klein clubje vrienden gingen ze games naspelen en verfilmen. Hij won meerdere prijzen en maakte videoclips voor diverse artiesten. Zijn moeder noemde filmen tijdens het interview ‘Ainslies redding’. ,,Het is zijn uitlaatklep.’’