Volledig scherm
Op de Martinuskerk in Baak moet een antenne komen waardoor iedereen weer 112 kan bellen. © cees baars staff

Antenne op kerk moet telefonisch bereik in Baak flink verbeteren

De kans is groot dat inwoners van Baak binnenkort beter bereik hebben met hun mobiele telefoon.

Het college van burgemeester en wethouders van Bronckhorst wil meewerken aan de komst van een antennedrager op de Baakse kerktoren. Een provider wil een antenne plaatsen, waardoor het bereik van mobiele telefoons aanmerkelijk zal verbeteren.

Momenteel is het bereik in Baak vaak slecht. In 2015 en 2018 was er ook alarmnummer 112 soms moeilijk bereikbaar. De zorg profiteert ook van betere ontvangst. Voor domotica, waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, is ook een goed functionerend mobiel netwerk nodig.

Gezondheidsschade

Voor de plaatsing moet worden afgeweken van de regels. Antennedragers moeten in Bronckhorst minimaal op 100 meter van de dichtstbijzijnde woning staan. De gemeenteraad stelde deze afstandsnorm in vanwege de mogelijke gezondheidsschade door straling. Sinds 2016 zoeken telefoonproviders in Baak naar een geschikte plaats voor een nieuwe antennedrager. Dit lukt hen niet vanwege de afstandseis van de gemeente. ,,Inmiddels is bekend dat er op korte termijn geen nadelig effect voor de gezondheid is'', zegt wethouder Paul Hofman. ,,Voor de langere termijn is niet bekend of er schade is.''

B en W vinden het niet langer verantwoord dat niet iedereen altijd 112 kan bellen. Daarom stelt ze voor om eenmalig af te wijken van de afstandsnorm om een antennedrager te kunnen plaatsen op de Baakse kerk. ,,We denken dat bijna iedereen in Baak hier blij mee zal zijn. De veiligheid gaat voor.'' Een woning staat op minder dan 25 meter van de kerk. De Bronckhorster gemeenteraad neemt in maart een besluit.