Volledig scherm
© Venema Media

Bewoners van aantal recreatieparken, waaronder De Wrange, bij Raad van State om intrekken huurtoeslag

Een permanente bewoner van park Bronsbergen in Zutphen vindt het onbegrijpelijk dat de Belastingdienst zijn huurtoeslag heeft ingetrokken, alleen maar omdat hij op een recreatiepark zou wonen. Bewoners van een aantal recreatieparken, waaronder het Doetinchemse De Wrange, stapten dinsdag naar de Raad van State in de hoop dat die de huurtoeslag herstelt.

,,Als ik geweten had dat de huurtoeslag voor mijn woning zou worden ingetrokken was ik nooit met mijn gezin in een woning op Bronsbergen gaan wonen’’, zei de Zutphenaar dinsdag bij de Raad van State. Die behandelde een groot aantal rechtszaken over het intrekken van huurtoeslag voor permanente bewoners op recreatie- en vakantieparken. In 2016 ging de nieuwe Wet op de huurtoeslag in en hebben huurders van recreatiewoningen sinds begin 2018 niet langer recht op huurtoeslag. Die maatregel kwam hard aan bij honderden bewoners die vaak noodgedwongen, bijvoorbeeld door woningschaarste, geldgebrek, werkloosheid of scheiding, alleen maar een woning op een recreatiepark konden huren.

Bewoners van een aantal recreatieparken, waaronder het Zutphense Bronsbergen, het Doetinchemse De Wrange en Sneeuwwitje in Ermelo stapten dinsdag naar de Raad van State in de hoop dat die de huurtoeslag herstelt. De bewoners vinden dat ze nog steeds recht hebben op huurtoeslag omdat ze al jaren al dan niet met (gedoog)vergunning permanent op een recreatiepark wonen.

Legaal

De Belastingdienst ziet dat anders omdat de woningen op een vakantiepark liggen, dan wel deel uitmaken van een ‘vakantiebestedingsbedrijf’. Alleen als je op een (voormalig) recreatiepark woont waar iedere woning legaal permanent bewoond wordt, heb je recht op huurtoeslag. Zodra er maar één woning op een park voor recreatie of vakantie wordt verhuurd vervalt de huurtoeslag voor alle andere bewoners, zo bleek tijdens de zitting. Volgens de bewoners van Bronsbergen is er op dat park bijna geen woning meer die voor de recreatie wordt verhuurd. Niet meer dan drie procent, aldus een bewoner. 
De raadsman van de Zutphenaren wees er verder op dat de bewoners van de recreatiewoningen pas eind 2017 een maand voor de intrekking van de huurtoeslag bericht kregen dat ze geen huurgeld meer terug kregen. Terwijl studenten, waarvoor de huurtoeslagregeling ook verviel, nog een heel jaar huurtoeslag kregen waardoor ze de tijd kregen om iets goedkopers te zoeken.

Oneerlijk

En dat is buitengewoon oneerlijk, vond een bewoner. ,,Want bewoners met huurtoeslag wonen vaak op recreatieparken omdat er nauwelijks sociale huurwoningen beschikbaar zijn. En dan moet je binnen een maand iets goedkopers vinden. Dat gaat niet. De Belastingdienst verliest voor de zoveelste keer de menselijke maat volledig uit het oog’’, aldus een bewoner van Bronsbergen.
Uitspraak binnen enkele weken.

  1. IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’
    PREMIUM

    IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

    Het uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen contributie van leden. ,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”