Bezoeker gevangenis riskeert vanaf nu zelf celstraf voor smokkel van drugs en mobieltjes

videoDeskundigen stellen dat gevangenissen nooit waterdicht zullen zijn, maar in hun strijd tegen smokkelen staan ze wel sterker. Vanaf morgen is het strafbaar om verboden voorwerpen mee naar binnen te nemen. Wie betrapt wordt, riskeert zelf een celstraf. ,,Dit verhoogt de veiligheid en de sfeer binnen de muren’’, zegt directeur Danny Vette van PI Achterhoek.

Zo lang er gevangenissen bestaan, is er smokkel. De creativiteit van zowel gedetineerden als het bezoek kent geen grenzen, weet ook directeur Danny Vette van PI Achterhoek in Zutphen. Hij toont een vitrinekast waar zijn personeel de vangst van de afgelopen jaren uitstalt. Hier ligt bijvoorbeeld een sneaker met een uitsparing in de zool waar precies een telefoon in past. Daarnaast ligt een piepklein mobieltje. ,,Kijk, dit is wat we noemen een duimtelefoon. Wordt anaal ingebracht en meegesmokkeld.’’ Naast mobiele telefoons is drugs populaire smokkelwaar. ,,Vandaag nog werd een pakketje met hasj over de muur naar de luchtplaats gegooid. Gelukkig konden we dat op tijd onderscheppen.’’

  1. In ‘The Voice’ schitterende Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn
    PREMIUM
    Video

    In ‘The Voice’ schitteren­de Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn

    Bijna twee miljoen kijkers zagen Ziggy Krassenberg gisteren in The Voice of Holland vol overtuiging Queens ‘Too much love will kill you’ zingen. Alle coaches draaiden hun stoelen en Ziggy, die tot april in Zutphen woonde, koos voor Anouk. Aan met name Zutphense jongeren bewaart de achttienjarige Ziggy slechte herinneringen. ,,Ik heb veel last gehad van pesterijen en één keer ben ik zelfs een keer met een fles drank gemept.”