De bibliotheek in dorpshuis 't Warnshuus in Warnsveld.
Volledig scherm
De bibliotheek in dorpshuis 't Warnshuus in Warnsveld. © Archieffoto Ronny te Wechel

Bibliotheek Warnsveld ontvangt flinke smak geld om bieb in 't Warnshuus te versterken

updateInwoners van Warnsveld kunnen de komende jaren gebruik blijven maken van de bibliotheek in dorpshuis 't Warnshuus. De Graafschap bibliotheken ontvangt in drie jaar tijd 225.000 euro om de bibliotheek in Warnsveld open te kunnen houden.

Nadat de bibliotheek in Warnsveld het afgelopen jaar flink werd afgeslankt, kan er in de bieb eindelijk weer groter gedacht worden vanwege een forse subsidie van het rijk. De gemeente Zutphen ontvangt 225.000 euro om de bibliotheek in Warnsveld te kunnen behouden en te versterken.

Volwaardige functie

,,Met het geld dat nu beschikbaar komt, kunnen de nodige investeringen gedaan worden zodat de bibliotheek ook in de toekomst zijn volwaardige functie behoudt’’, laat wethouder Mathijs ten Broeke weten. ,,Dat is belangrijk, want door het geldgebrek van de gemeente zijn we zelf niet in staat om de huidige subsidie aan de bibliotheek te verhogen.’’

De bibliotheek in Warnsveld is één van de twaalf bibliotheken in Nederland die financieel ondersteund wordt door het rijk. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) stelt drie miljoen beschikbaar om zes bibliotheken in kleine gemeenten te openen en om zes andere bibliotheken, waaronder die in Warnsveld, te versterken. De minister geeft met het extra geld gehoor aan een motie van PvdA-leider Lodewijk Asscher uit 2017, waarin hij ervoor pleitte om ook in kleine gemeenten de biebs open te houden. De motie werd door de hele Kamer aangenomen.

Taal en digitale vaardigheden

Zutphen ontvangt 225.000 euro van deze 3 miljoen euro. In 2019, 2020 en 2021 keert de gemeente 75.000 euro uit aan de Stichting Graafschap Bibliotheken om de bieb in Warnsveld te versterken. Stichting Graafschap bibliotheken heeft inmiddels een plan aan de gemeente Zutphen gestuurd waarin staat hoe het geld wordt besteed. 

,,Ik ben uitermate blij dat het ons is gelukt deze middelen voor Warnsveld binnen te halen. In de Bibliotheek in ’t Warnshuus kunnen we hierdoor de komende jaren meer activiteiten bieden rond taal en digitale vaardigheden en dat is heel fijn nieuws voor al onze bezoekers en leden’’, reageert de Graafschap bibliotheken-directeur Gerard Huis in 't Veld enthousiast. ,,Wethouder ten Broeke heeft zich samen met Graafschap bibliotheken sterk gemaakt voor het verkrijgen van de middelen.’’

Einde aan onzekere tijd

Met de forse rijkssubsidie komt er een einde aan een onzeker jaar voor de bibliotheek Warnsveld. Een jaar geleden zegde Huis in 't Veld de huur van de bibliotheek op in dorpshuis 't Warnshuus toen bleek dat er geen verhoging van het subsidiebedrag in zat. Wel werd een voorgenomen jaarlijkse bezuiniging van 150.000 euro teruggedraaid, maar dat was volgens de bibliotheek niet voldoende om in Warnsveld door te kunnen gaan. 

Uiteindelijk besloten de gemeente Zutphen en de Graafschap Bibliotheken aan het einde van 2018 verder te gaan met een afgeslankte vorm in Warnsveld. De vestiging in Warnsveld zou een doelgroepenbibliotheek worden. Een bibliotheek die vooral gericht is op kinderen, minder-mobielen en ouderen. ,,Deze afgeslankte vorm blijft bestaan, maar we kunnen het aanbod nu wel weer aanvullen’’, aldus Huis in 't Veld. ,,Dat doen we niet met een uitleenfunctie te vergroten, maar door onder meer in te zetten op digitale vaardigheden van inwoners. Er komt als het aan ons ligt bijvoorbeeld een digitaal lokaal en er komen meerdere cursussen op dat gebied.’’ 

Bibliotheken Bronckhorst krijgen extra geld van gemeente

De gemeente Bronckhorst reikt Bibliotheek West-Achterhoek de helpende hand om ook volgend jaar nog open te kunnen zijn. Bronckhorst steekt 171.000 euro extra in de bibliotheken van West-Achterhoek in Vorden, Steenderen, Hengelo en Zelhem. Het contract dat de gemeente heeft afgesloten met Bibliotheek West-Achterhoek, loopt eind 2020 af. 

Hoe het daarna verder gaat met de bibliotheken is nog niet duidelijk. Bronckhorst ontwikkelt voor een nieuwe contractperiode (2021-2024) plannen om tot zogeheten ‘samenwoonbibliotheken’ te komen. De bieb vertoeft dan samen met een andere maatschappelijke organisatie in één pand, zodat de huisvestingskosten kunnen worden gedrukt.