Hans Mirck uit Zutphen.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Mirck uit Zutphen. © Ronald Hissink

Bij elke Zutphense poort een gedicht: ‘Zo’n kalender hangt misschien wel tien jaar op de wc’

Wat krijg je als je bij elke Zutphense stadspoort een gedicht schrijft, twaalf in totaal? Met als inspiratiebron evenzoveel schilderijen? Antwoord: een verjaarskalender. Eendrachtige samenwerking tussen schilder Johan Heimgartner en dichter Hanz Mirck.

 1. Festival Oeverloos in Zutphen trekt niet alleen Zutphenaren: ‘Mensen waarderen ruimte van onze regio’
  PREMIUM

  Festival Oeverloos in Zutphen trekt niet alleen Zutphena­ren: ‘Mensen waarderen ruimte van onze regio’

  Dit weekend staat het Zutphense festival Oeverloos weer op het programma. Ook wel Deventer op Stelten in het klein genoemd, volgens Mieke van Tilburg, eigenaresse van Het Koelhuis. Het meerdaagse festival aan de oevers van de IJssel wordt al enkele jaren georganiseerd en dat zorgt er ook voor dat mensen buiten Zutphen het festival ontdekken. „Bezoekers vinden het fijn dat het niet zo’n massaal festival is, maar juist kleinere intieme voorstellingen.”
 2. Regisseur Margot Schaap uit Zutphen keert met debuut Drijfzand op Nederlands Film Festival terug naar waar de liefde voor film begon
  PREMIUM

  Regisseur Margot Schaap uit Zutphen keert met debuut Drijfzand op Nederlands Film Festival terug naar waar de liefde voor film begon

  De Zutphense filmmaker Margot Schaap keert met haar debuutfilm Drijfzand terug naar waar ze de liefde voor film zelf vond: het Nederlands Film Festival in Utrecht. Drijfzand gaat op woensdag 29 september in première, niet alleen in Utrecht maar ook in zestig andere filmhuizen door het land, onder meer in Deventer en Zwolle. Vanaf 21 oktober draait de film officieel in de bioscoop, en dan ook in het Luxor Theater in Zutphen.