Volledig scherm
Het Broederenklooster in Zutphen. © Archieffoto Ronny te Wechel

Bijna 6 miljoen euro voor restauratie historische Gelderse gebouwen

Een groot aantal historische gebouwen krijgt van de provincie Gelderland in totaal voor bijna 6 miljoen euro aan zogeheten erfgoedsubsidies.

De gehonoreerde projecten zijn onder meer: boerderij De Heuver in Gelselaar, Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk in Wilp, Raadhuis Heerde, boerderij Oude Huys in Cortenoever, de Ontmoetingskerk in Zevenaar, het broederenklooster in Zutphen, buitenplaats Reuvensweerd in Cortenoever en de Bergansius Kazerne in Ede. 

De erfgoedsubsidies komen uit de regeling Functioneel Erfgoed 2019. De provincie wil met deze subsidie helpen de monumenten in stand te houden en ervoor zorgen dat ze niet leegstaan.

Herbestemming

Zo krijgt het Broederenklooster in Zutphen een herbestemming tot een Boetiekhotel met Grande Café. Dit rijksmonument krijgt hiermee na meerdere jaren leegstand weer een vitale functie. Ook worden delen van het gebouw opengesteld voor het publiek. Door de inzet van leerlingwerkplaatsen wordt het vakmanschap in de restauratiebouw bevorderd.

Zeventig aanvragen

Voor de subsidieregeling Functioneel Erfgoed 2019 is enorm veel belangstelling. In totaal zijn er bij de openstelling begin februari dit jaar zeventig aanvragen voor de restauratie van monumenten ingediend en 25 aanvragen voor onderzoeksprojecten. 

Met het beschikbare budget van 13,5 miljoen euro konden niet alle aanvragen gehonoreerd worden. Provinciale Staten hebben daarom vlak voor de zomer besloten nog eens 13,1 miljoen euro extra beschikbaar te stellen.

  1. In ‘The Voice’ schitterende Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn
    PREMIUM
    Video

    In ‘The Voice’ schitteren­de Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn

    Bijna twee miljoen kijkers zagen Ziggy Krassenberg gisteren in The Voice of Holland vol overtuiging Queens ‘Too much love will kill you’ zingen. Alle coaches draaiden hun stoelen en Ziggy, die tot april in Zutphen woonde, koos voor Anouk. Aan met name Zutphense jongeren bewaart de achttienjarige Ziggy slechte herinneringen. ,,Ik heb veel last gehad van pesterijen en één keer ben ik zelfs een keer met een fles drank gemept.”