Volledig scherm
Een zonnepark. © ANP

Boeren tegen plan voor zonnepark de Revelhorst

De agrarische branchevereniging LTO is tegen het plan van het bedrijf Solar Proactive om een zonnepark van ongeveer zeven hectare aan te leggen naast bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen. LTO Noord afdeling West Achterhoek maakt bij de gemeente Zutphen bezwaar tegen het bestemmingsplan dat de aanleg van het nieuwe zonnepark eind dit jaar mogelijk moet maken. Ook een omwonende en de Vogelwerkgroep Zutphen hebben bezwaren tegen het plan ingediend.

De grond die eigenaar Roosdom Tijhuis twintig jaar aan Solar Proactive ter beschikking stelt voor het zonnepark is nu nog in gebruik als landbouwgrond. LTO is van mening dat dat zo moet blijven. De beperkte hoeveelheid landbouwgrond in de gemeente Zutphen wordt door aanleg van zonneakkers verder beperkt, schrijft de branchevereniging. Omdat er steeds minder van zulke grond is lopen de grondprijzen op, waardoor het volgens LTO voor jonge boeren steeds lastiger is om nog een bedrijf te beginnen. 

Naar daken kijken

De branchevereniging zegt voorstander te zijn van duurzame energieopwekking, maar vindt dat er voor nieuwe zonnepanelen binnen Zutphen eerst naar daken en andere mogelijkheden binnen stedelijk gebied gekeken zou moeten worden. “Pas als deze plaatsen zijn gebruikt en ook andere energieopwekking niet mogelijk blijkt te zijn, zijn wij bereid om in gesprek te gaan over het gebruik van landbouwgrond.”

Niet vogelvriendelijk

Ook de Vogelwerkgroep Zutphen is niet gelukkig met het plan. De vogelliefhebbers hebben de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met Solar Proactive over het opnemen van vogelvriendelijke maatregelen in het plan voor het zonnepark, maar zijn niet tevreden over het eindresultaat. In het huidige plan zou een monocultuur van zonnepanelen ontstaan met alleen aan de randen begroeiing en wandel- en ruiterpaden. De Vogelwerkgroep Zutphen houdt daarom ook de gang naar de rechter nog open als mogelijkheid, meldt voorzitter Hans Grotenhuis. Een omwonende is tegen het plan omdat het vrije uitzicht belemmerd wordt.

Ruiterpaden

De gemeente Zutphen wil eerst formeel richting de bezwaarmakers reageren voor het in het openbaar op de kwestie ingaat, maar stond in het verleden positief tegenover het plan. Jeroen Prummel van Solar Proactive constateert dat er op veel plekken in Nederland discussies worden gevoerd over de bestemming van agrarische grond voor zonneparken. Prummel vindt dat zijn bedrijf in Zutphen al veel doet aan groene maatregelen en inpassing in de omgeving. ,,We reserveren al bijna een hectare voor ruiterpaden en struiken, er zijn ook grenzen aan wat we kunnen doen. Maar we staan er open in en gaan graag het gesprek aan met de bezwaarmakers.”