Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie zoekt niet actief naar bommen ondanks de lage waterstand. Hobbyisten speuren wel de strandjes af naar bijzonderheden. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Bomexpert: ‘Gevaar oorlogsbommen rond lage IJssel wordt onderschat’

ZUTPHEN - Bomexpert Frank Barink, directeur van BeoBOM, luidt de noodklok over bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de IJssel. Hij waarschuwt voor grote ontploffingen wanneer een schip bij de huidige extreem lage waterstanden langs een bom scheert.

Rijkswaterstaat en schippersvereniging Schuttevaer maken zich nog geen zorgen.

Bomexpert Frank Barink is een autoriteit op dit gebied en was voorheen werkzaam bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Hij vindt het ‘onverantwoord’ bij deze waterstanden in de IJssel niet actief te zoeken naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog. ,,Vooral rond Zutphen en Deventer zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel 500-ponders gevallen. Het water remde die bommen af waardoor onontplofte munitie dicht onder het bodemoppervlak ligt.”

Risico

Het risico dat een bom ontploft door toedoen van een schip is volgens de bomexpert reëel. ,,Een 500-ponder heeft maar heel weinig nodig om tot ontploffing te komen. Het ontbrandingsmechanisme is sterk verouderd De helft van de bommen uit de Tweede Wereldoorlog bestaat uit springstof. Ter vergelijking: met een pond springstof kun je een Mercedes totaal opblazen.”

Rijkswaterstaat maakt zich weinig zorgen over het explosiegevaar. Een woordvoerder laat in een reactie weten dat ook de tijd ontbreekt voor extra controles, omdat ander werk vanwege laag water al extra mankracht vergt. Wel zijn er grondinspecties voordat ergens wordt gebouwd.

Geld

De EOD vindt het niet haar verantwoordelijkheid om extra te controleren. Een woordvoerder laat weten enkel in actie te komen wanneer explosieven zijn gevonden. Volgens Barink speelt hierbij gebrek aan geld een rol, maar ook personeelsverloop. ,,Rijkswaterstaat wist precies de plekken waar veel oorlogsmaterieel onder water ligt. Maar die kennis is door de jaren heen verloren gegaan.”

Erik Schultz, voorzitter van de Nautisch Technische Ledengroep Schuttevaer, acht dat hij de kans op een ontploffing zeer klein. „We leven in 2018. Dat is een dikke zeventig jaar na dato. In die tijd hebben we vele lage waters meegemaakt en vele ankers uitgegooid. Ik kan me niet herinneren dat er ooit iets verkeerd is gegaan. Ik zeg nooit nooit, want ik heb het niet onderzocht.’’   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.