Volledig scherm
De Bourgonjetoren in Zutphen © GIDEON BOLINK

Bourgonjetoren en stadsmuur Zutphen worden gerestaureerd

De vijftiende-eeuwse Bourgonjetoren in Zutphen krijgt later dit jaar samen met het naastgelegen stuk oude stadsmuur een flinke opknapbeurt. De gemeente Zutphen heeft daarvoor met bijdragen van de gemeente zelf, de provincie en het rijk twee ton bij elkaar gekregen. Daarnaast hoopt de gemeente dat de stadsmuurtoren opengesteld kan worden voor publiek, net als bij veel andere monumentale gebouwen in de binnenstad de afgelopen jaren al werd gedaan.

Het rijksmonument met de kenmerkende achttiende-eeuwse tuinkoepel bovenop is hard toe aan restauratie, nadat in 2016 al noodherstel aan de sterk vervallen koepel werd uitgevoerd. De staat van die koepel wordt door de gemeente nog altijd zorgwekkend genoemd, bovendien is het voegwerk van de toren slecht. Verder worden onder andere ook een grote eikenhouten trap aan de buitenkant vervangen en verlichting en riolering aangepakt. De aanbesteding voor het werk start binnenkort. Gemeentelijk manager erfgoed Hendrik Haafkens hoopt dat de restauratie ongeveer in mei kan beginnen en schat dat de werkzaamheden drie tot vier maanden in beslag nemen.

Rondleidingen

Over openstelling van het bijzondere monument overlegt de gemeente nog met huurder Geke de Wilde. Die Zutphense architect hield sinds de jaren tachtig kantoor in de toren, die ooit gebouwd werd voor een groot kanon dat de Bourgondiërs buiten de stad moest houden. Later liet hij er een zelfontworpen kantoorgebouw naast bouwen, dat de ingang met die van de relatief kleine Bourgonjetoren deelt. Haafkens: “De maquette van Zutphen in 1485 waar Constant Willems aan werkt zou er straks eventueel neergezet kunnen worden. En het Gilde kan rondleidingen verzorgen, dat gaan ze nu ook bij de Wijnhuistoren doen.”

  1. Boeren tegen plan voor zonnepark de Revelhorst

    Boeren tegen plan voor zonnepark de Revelhorst

    De agrarische branchevereniging LTO is tegen het plan van het bedrijf Solar Proactive om een zonnepark van ongeveer zeven hectare aan te leggen naast bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen. LTO Noord afdeling West Achterhoek maakt bij de gemeente Zutphen bezwaar tegen het bestemmingsplan dat de aanleg van het nieuwe zonnepark eind dit jaar mogelijk moet maken. Ook een omwonende en de Vogelwerkgroep Zutphen hebben bezwaren tegen het plan ingediend.