Carbidfilmpje uit Empe is kijkcijferkanon: ‘vliegende’ Wijnand ruim miljoen keer bekeken

VideoNa een vlucht van een paar honderd meter landt een vanuit een imposant carbidkanon weggeschoten ton met daarin Wijnand van Beek aan de rand van een Emper weiland. Toegesnelde kameraden bevrijden de spits van Voorst 1 uit zijn benarde positie, waarna het filmpje eindigt. 

Dit spectaculair staaltje fake news , gemaakt door een vriendengroep uit Voorst en Empe, scoort als een malle op het internet. Op vkmag.com is de tussenstand 616.000 views, op Dumpert.nl staat de teller op ruim 342.000 en op poarneemn.nl is dat 127.000. Samen betekent dit meer dan een miljoen views!

Hoofdrolspeler Wijnand van Beek -  die komend voorjaar van de buurtschap Gietelo naar het dorp Voorst verhuist - had dit nooit verwacht. Het is, zo zegt hij, nooit de insteek geweest om landelijke aandacht te genereren. Hij kan er zeker om lachen dat het geintje zo'n enorme vlucht heeft genomen.

Voorstenaar Sebastiaan Saarloos had zondag het idee voor een filmpje geopperd ter promotie van het jaarlijkse carbid-evenement in Empe van de vriendengroep. ,,We hebben het zondag opgenomen met als doel op oudejaarsdag zoveel mogelijk mensen uit de omgeving te trekken. Zondag is het in één keer opgenomen. De ton waarin ik kruip is een andere dan die uit het grote kanon schiet”, verklapt Wijnand van Beek.

Oscar

Van het promoten is niets terechtgekomen. Sebastiaan Saarloos kwam er pas op de eerste ochtend van 2019 aan toe de gemaakte beelden ‘achter elkaar te zetten’ en het resultaat in de app-groep van de vrienden te posten. Vervolgens is het gedeeld en al snel op diverse sites beland. De meeste reacties zijn heel positief en grappig. ‘Ik zie hier de Nederlandstalige inzending voor de Oscar’s in, deze film heeft alles! Beste script, beste stunts, beste decor, en beste mannelijke hoofdrol speler’, reageert 'Bas darmgas’ op Dumpert.

Volgens Wijnand van Beek is het maar goed dat het filmpje niet al te perfect is gemonteerd. ,,Het moest ook niet te echt lijken, anders gaan andere mensen het nog nadoen ook.” Het carbid-evenement van de vriendengroep, net achter station Voorst-Empe, trok dinsdag over de hele dag zo'n honderd belangstellenden en krijgt op de slotdag van 2019 zeker een vervolg.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Videostill © Videostill