De rechtbank in Arnhem
Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem © Bertjan Kers/BD

Coronahoesters uit Zutphen en Biddinghuizen ‘digitaal’ veroordeeld tot maanden cel

Een 32-jarige man uit Biddinghuizen en een 46-jarige Zutphenaar zijn door de politierechter in Arnhem veroordeeld tot respectievelijk 12 en 8 weken cel voor ‘coronahoesten'. Hun berechting vond op unieke wijze plaats.

Seyfi W. werd op 21 maart in Apeldoorn aangehouden na een melding van geweld tegen zijn partner. In de dienstwagen hoestte de Zutphenaar recht in het gezicht van één van de agenten. ,,Ik hoop dat jullie er ziektes van oplopen’, wierp hij beiden toe. 

Ook schold W. hen ook uit voor ‘kankerhomo’s’, ‘coronaflikkers’ en ‘sjappies’. Daarnaast weigerde de Zutphenaar, wiens strafblad 18 pagina’s aan onder meer geweldsmisdrijven, inbraken en hennepteelt telt, mee te werken aan een ademtest.

De politierechter veroordeelde W. tot acht weken cel, waarbij hij nog vier resterende weken van een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf moet uitzitten en een boete van 400 euro moet betalen voor de doodsangsten die hij een agent met ouders in de risicogroep en een gezin aanjoeg. De officier van justitie had 12 weken cel geëist.

Bloedneus

Een andere coronahoester, uit Biddinghuizen, werd wel veroordeeld tot een celstraf van 12 weken. Wesley M. werd op 19 maart aangehouden nadat hij een 16-jarige jongen, die ruzie had met zijn stiefzoon, een bloedneus bezorgde. Volgens M. kreeg hij eerst een tik van de 16-jarige jongen. ‘En toen had ik weg moeten lopen, maar in een reflex sloeg ik terug.’

Quote

Ik zat geboeid in de politiewa­gen en kon mijn hand niet voor de mond doen

Wesley M. uit Biddinghuizen

M. verzette zich daarna tegen zijn aanhouding en bedreigde de agenten door te roepen dat hij  hun kinderen zou doodschieten. Daarnaast stelde M. dat hij corona had en hoestte hij in de richting van de dienders. ,,Ik zat geboeid in de politiewagen en kon mijn hand niet voor de mond doen”, luidde zijn uitleg. ,,Het is wel heel erg dat het nu net lijkt of ik hen wilde besmetten met corona.”

Contactverbod

De man heeft een flink strafblad met daarop veroordelingen voor bedreiging, huiselijk geweld en verzet bij aanhoudingen. Volgens de Reclassering is de kans op herhaling groot en zou M. onder toezicht moeten komen te staan en een contactverbod moeten krijgen voor de kinderen van zijn vriendin. Hij vond dat allemaal wat overdreven. M. heeft al contact met hulpverleners en wil ook zelf aan de slag met zijn agressieprobleem.

De politierechter veroordeelde M. - bijna volledig conform de eis van de officier van justitie - tot twaalf weken cel (waarvan twee weken voorwaardelijk) met een proeftijd van drie jaar, 400 euro schadevergoeding voor een van de agenten en nog eens vijf dagen cel extra omdat de man uit Biddinghuizen nog in zijn proeftijd zat.

Primeur

De rechtbank in Gelderland beleefde woensdagochtend een primeur. De zittingen bij de politierechter verliepen via een videoconferentie geheel digitaal vanwege de uitbraak van het coronavirus en de daaraan gekoppelde maatregelen. Hierbij belden alle betrokken partijen vanaf een andere locatie in. Waar W. uit Zutphen ontbrak, woonde Biddinghuizenaar M. de zitting - vanuit het Huis van Bewaring - wel bij.