Volledig scherm
Tractor waaruit een GPS-systeem is gestolen. © Politie Lochem

Criminelen jatten peperdure GPS-systemen bij loonbedrijven

Criminelen hebben het voorzien op peperdure GSM-systemen in tractoren die eigendom zijn van loonbedrijven. Deze week zijn inbraken geweest bij loonwerkers in Gorssel en Voorst. De bedrijven zijn hierdoor flink gedupeerd. Voor zover bekend zijn dit de eerste GPS-diefstallen in deze regio.

Bij de diefstallen zijn GPS-systemen en de bijbehorende schermen uit verschillende tractoren weggenomen. Hierdoor ontstond veel schade. Het gaat om hoogwaardige apparatuur waarmee landbouwers hun akkers met precisie kunnen bewerken. Deze systemen zijn meestal in bezit van de loonbedrijven. Zij verhuren de met GPS uitgeruste tractoren aan agrariërs. De loonbedrijven waar is ingebroken, zijn niet alleen gedupeerd door de diefstal, maar ze kunnen hun trekkers zonder GPS momenteel niet verhuren. 

Zeeland

Diefstal van GPS komt de laatste weken vooral voor in Zeeland en Zuidwest-Brabant. Vorig jaar was er een inbraakgolf in Noord-Limburg en waren er meldingen in Groningen. De politie vraagt iedereen om alert te zijn. ‘Zie je verdachte personen, spreek hen dan aan of bel direct 112 en geef door wat en wie je ziet. Onthoud signalementen, het model van eventuele voertuigen maar vooral kentekens', aldus de politie.