Volledig scherm
Marite Hillebrink (10) uit Zutphen zit iedere vrije minuut met haar neus in de boeken. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

‘De bibliotheek is voor mij een tweede huiskamer’

Het is deze week Kinderboekenweek. Daarmee wordt landelijk aandacht besteed aan het plezier en belang van lezen. Maar dat hoef je Marite Hillebrink (10) uit Zutphen niet te vertellen. Die zit al iedere vrije minuut met haar neus in de boeken.

Marite is een klassieke boekenwurm, ze staat er mee op en ze gaat er mee naar bed. Als de kans zich voordoet, pakt ze een boek erbij. ,,Boeken zitten vol fantasie, in boeken kan alles”, zegt Marite in de bibliotheek aan het Broederenkerkplein. Hier is ze vaak te vinden, het is voor haar bijna een tweede huiskamer. ,,Ik kan helemaal opgaan in een verhaal. En het leuke is, dat je er nog van alles bij kan verzinnen.”

Gevoel voor taal

Het gevoel voor taal lijkt ze van haar moeder te hebben gekregen. Die schrijft en dat heeft ongetwijfeld zijn weerslag. ,,Mijn moeder heeft natuurlijk ook veel voorgelezen. En we lezen ook vaak samen. Dat is heel leuk.” Voor iedere zomervakantie kopen ze een nieuw boek dat vervolgens gezamenlijk verslonden wordt. Klassiekers als Ronja de roversdochter, Sjakie en de chocoladefabriek en Rasmus en de landloper passeren dan de revue.

Verslingerd

Maar zelf lezen blijft toch het mooist. ’s Avonds, totdat mama zegt dat het licht echt uit moet. Dagboek van een muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renée Russell is momenteel favoriet. Daaraan is Marite ‘verslingerd’. Al is moeder iets minder enthousiast. Ook de boeken van De regels van Floor van Marjon Hoffman zijn niet aan te slepen. Net als Dolfje Weerwolfje en Foeksia de heks van Paul van Loon en Heksje Lilly van Knister. De boekenkast in haar kamer staat er vol mee, net als de ‘gezamenlijke’ boekenkast in de woonkamer beneden.

Illustrator

Meer lezen dankzij de Kinderboekenweek is eigenlijk niet mogelijk. Wat dat betreft is het een week als iedere andere. Wel worden er ieder jaar leuke dingen georganiseerd, zoals voorstellingen. Dit jaar wil Marite naar een workshop illustreren. Want tekenen is naast lezen haar andere grote hobby. ,,Ik zou later wel illustrator willen worden, dan komen tekenen en taal samen.”

Speciale plek

De bieb is een speciale plek voor Marite en haar moeder. Iedere dinsdag komen ze hier na schooltijd. Moeder werkt op haar laptop en Marite speurt of er nog een ongelezen boek in de kast staat. ,,Ja, ik voel me wel thuis hier.” Als het juiste boek gevonden is, ploft ze in haar favoriete stoel en verdwijnt in de letters. Mama wil dan vaak al naar huis, maar Marite vertrekt pas als de deuren van de bieb op slot gaan. Onder licht protest.

Handtekeningenactie

Dat de bibliotheek haar aan het hart gaat, bleek toen deze vorig jaar in zwaar weer verkeerde. De gedachte aan definitieve sluiting was ondraaglijk. En dus zette Marite een handtekeningenactie op, in de buurt en op school. De handtekeningen werden aan de gemeenteraad van Zutphen aangeboden. Ook schreef ze een brief aan de burgemeester, een smeekbede om de bieb toch vooral te laten voortbestaan. Voorlopig met succes.

Wat is er te doen tijdens de Kinderboekenweek?

Dit jaar staat de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) in het teken van vervoersmiddelen. Onder het motto Reis mee! organiseren de bibliotheken Warnsveld en Zutphen leuke activiteiten voor kinderen.

Kinderen tussen 2 en 8 kunnen woensdag en vrijdag voorgelezen worden in de Gele Verhalenbus, een opvallende authentieke gele Citroën uit 1973.

Bekroond illustratrice en schrijfster Marit Törnqvist geeft een tekenworkshop in de Bibliotheek Warnsveld. Vertrekpunt is haar boek Het gelukkige eiland.

Ook de bibliotheken van Lochem en Gorssel organiseren van alles. De Gele Verhalenbus is hier ook op woensdag en vrijdag. En illustratrice Ina Klomp-Meijer leest voor uit haar nieuwe prenten-/verhalenboek Brem en Snuit. In vijftien korte verhalen beleven kinderen de natuur van bos, zee en duinen.

Het complete Kinderboekenweekprogramma met alle locaties en tijden is te vinden op www.graafschapbibliotheken.nl.