Jongeren, corona, puberbrein
Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren, corona, puberbrein © Gezienus

‘Dit is onze tijd, volwassenen hebben al een leven achter de rug met feesten’

Social distancing, het is voor iedereen de nieuwe realiteit. We zoeken allemaal onze wegen daarin. Voor jongeren is het nog veel moeilijker, omdat het hun natuur is om contact te hebben. Wat gebeurt er in het puberbrein?

Damien (21) en Diede (18) zitten op een bankje in het vogelpark van Zutphen, de een aan de ene kant, de ander aan de andere kant van het bankje. In de stad is het verder uitgestorven, op alle bekende hangplekken is het stil. De jongens draaien een joint. Normaal gesproken doen ze dat alleen in het weekend, met een voldaan gevoel na een week school en werk, maar nu voelt het leeg en hebben ze niets te doen. Voorovergebogen frummelen ze shag en wiet in een vloeitje. ,,We houden afstand van elkaar en we kunnen al amper met onze vrienden chillen. We zijn nu maximaal met zijn drieën, want als je met meer bent is het niet meer te doen met die afstand ertussen, dan mag je in een kring gaan staan.”

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”