Volledig scherm
PREMIUM
Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.

Tientallen auto's in plaats van koetsen, een weg in plaats van een paleismuur en een restaurant in plaats van een grote kapel. Het plein 's-Gravenhof in het centrum van Zutphen doet zoals hieronder te zien in geen enkel opzicht meer denken aan het vorstelijke centrum dat het een kleine duizend jaar geleden was. 

  1. Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familiekamer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’
    PREMIUM
    video

    Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familieka­mer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’

    Op bezoek bij papa in de bajes kan voor kinderen doodeng zijn. Niet vanwege papa, maar door de onpersoonlijke bezoekruimte met al die grote kerels. De gevangenis in Zutphen vindt het belangrijk dat vaders contact met hun kinderen houden. Want zij hoeven niet gestraft te worden voor de fout van hun ouder. Daarom is er nu de familiekamer, waarin het gezin samen kan zijn zonder toezicht. De Stentor neemt een kijkje.