Volledig scherm
PREMIUM
Christ'l Dullaert heeft dankzij Apeldoorner Ruud Kreling de 'non-enemy-verklaring’ van haar Duitse grootouders, een bewijs dat zij zuiver handelden in de oorlog. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Duitse grootouders Dullaert waren in Zutphen 'goed' tijdens oorlog

Christ'l Dullaert heeft 'haar’ puzzel gelegd. De geboren Zutphense - die in Amsterdam Le Tableau runt, een uitzendbureau voor advocaten en notarissen - heeft de 'non-enemy-verklaring’ van haar opa Hein en oma Mieneke van Beek in haar bezit. Een bewijs dat de in Duitsland geboren Van Beeks in de Tweede Wereldoorlog 'goed’ waren.

Zij runden in de oorlogsjaren aan de Zutphense Houtmarkt café De Negro, nadat zij in 1938 het Duitse Emmerich waren ontvlucht. Want de Van Beeks - die eind jaren tachtig overleden - verzetten zich in woord en daad tegen de nazi’s en waren hun leven in hun vaderland niet langer zeker.

 1. Luuk Nengerman uit Zutphen bewondert oud-klasgenoot Duncan Laurence: ‘Knap wat hij heeft bereikt’

  Luuk Nengerman uit Zutphen bewondert oud-klasgenoot Duncan Laurence: ‘Knap wat hij heeft bereikt’

  De Zutphense muzikant Luuk Nengerman zat zes jaar geleden in de klas bij Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. ,,We deden tegelijkertijd de vooropleiding voor de Rockacademie in Tilburg en waren allebei nog zoekende als muzikant’’, zegt gitarist Nengerman, bekend van de tributebands Touch of Toto en H6. ,,We haalden allebei de Rockacademie. Ik haakte af, het voelde voor mij als een keurslijf. Duncan ging door en ik vind het razendknap wat hij in zes jaar tijd heeft bereikt.’’
 2. Vordenaar Marcel Bugter is 'ongeneeslijk francofiel’
  PREMIUM

  Vordenaar Marcel Bugter is 'ongenees­lijk francofiel’

  Marcel Bugter ontving donderdag de Médaille Paul Belmondo, een hoge Franse onderscheiding. De 66-jarige Vordenaar zet zich al decennialang in om de Franse taal en cultuur op de kaart te krijgen. Hij deed dat tot voor kort onder andere als bestuurslid van Alliance Française Zutphen én landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas. Hoe Frans is Bugter? We leggen hem enkele duivelse dilemma's/dilemmes diaboliques voor.