De historische kloostermuur langs de Berkel wordt weer zichtbaar. Vorig jaar werden de resten van de kloostermuur bij de opstapplek van de fluisterboten, naast de Berkelpoort, ontdekt.
Volledig scherm
De historische kloostermuur langs de Berkel wordt weer zichtbaar. Vorig jaar werden de resten van de kloostermuur bij de opstapplek van de fluisterboten, naast de Berkelpoort, ontdekt. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Eeuwenoud klooster wordt weer zichtbaar langs de Berkel in Zutphen

De provincie Gelderland trekt bijna twee ton uit voor de restauratie van de historische kloostermuur bij Rijkhagen in Zutphen. Bij de verbreding van de Berkel voor fluisterboten in Zutphen kwam daar vorig jaar een oude kloostermuur in beeld.

Op de plek langs de Berkel stond ooit klooster Rondeel. Dit klooster stamt uit 1334. De totale kosten voor Zutphen om de muur weer zichtbaar te maken en te restaureren zijn zo'n 350.000 euro. Gelderland draagt hier 196.000 euro aan bij. In totaal stelt Gelderland 2,7 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor de restauratie van zes historische gebouwen in de provincie. 

Boerderij Keizershof

Ook boerderij De Keizershof in Voorst behoort bij deze zes gebouwen. Deze monumentale Boerderij aan de Keizerhofstraat staat nu nog leeg. De restauratie moet ervoor zorgen dat De Keizershof weer een boerderij in bedrijf wordt. Daarnaast komen er een kantoor en een woonhuis. De kosten hiervoor zijn bijna drie ton.

 1. Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’
  PREMIUM

  Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’

  Stoppen op je hoogtepunt. Sporters doen het wel eens. Voldaan, op waardige wijze. De Zutphense Marion Traas (50) stopt óók op haar hoogtepunt, met ontmoetingscentrum 't Atrium. Waardig. Maar voldaan? Verre van. Ze móét de deur van haar populaire zaak dichtdoen. Vanwege corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Haar hart bloedt. ,,De zaak liep als een tierelier. Ik ging eindelijk geld verdienen. Maar met de anderhalvemeterregel kan ik maximaal acht mensen ontvangen. Te weinig, ik zou alleen maar geld gaan verliezen.’’
 2. Drugs, burenruzies en prostitutie: zo groot is de woonoverlast in jouw woonwijk in Zutphen
  PREMIUM
  Interactieve kaart

  Drugs, burenru­zies en prostitu­tie: zo groot is de woonover­last in jouw woonwijk in Zutphen

  Geluidsoverlast, drugsoverlast, extreme woningvervuiling, een vermoeden van criminele activiteiten en overlast door bezoekers van prostitutie bij een woning. Een greep uit de woonoverlast in de gemeente Zutphen in het afgelopen jaar. De gemeente probeert via een proef overlast in de gemeente eerder te signaleren om zo sneller in te kunnen grijpen. Het afgelopen jaar werden er 53 incidenten in behandeling genomen.