Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Elke school in Zutphen krijgt 10.000 euro om schoolgebouw te verduurzamen

De gemeente Zutphen geeft iedere school in de gemeente 10.000 euro om het gebouw te verduurzamen. Scholen mogen zelf bepalen hoe dit budget het best besteed kan worden. Als het maar wel bijdraagt aan een duurzamere huisvesting.

Scholen in de gemeente Zutphen moeten volgens de gemeente aan de slag met het verduurzamen van de schoolgebouwen. Om dat te bewerkstelligen stelt Zutphen per school 10.000 euro beschikbaar. In totaal wordt er voor 26 schoolgebouwen geld vrijgemaakt. Dit zijn alle scholen in het primaire onderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. In totaal wordt er 260.000 euro voor het project uitgetrokken. Dit geld komt uit het duurzaamheidsbudget dat Zutphen eerder vaststelde.

Plan per school

Om scholen te helpen een goede bestemming voor het geld te zoeken is er een projectgroep opgesteld. Hierin werken Walhallab, technisch installatie bureau Kimenai uit Warnsveld en de gemeente Zutphen samen. Zo moet er per gebouw een plan komen met daarin een voorstel van maatregelen die leiden tot de meeste energiebesparing.

Voor de eerste scholen in Zutphen heeft zo'n screening al plaatsgevonden. Dat zijn Kindcentrum Lea Dasberg, het naastgelegen kinderdagverblijf Kindercentrum.nl en het Kindcentrum de Plotter. Uit de screening voor Lea Dasberg blijkt dat door het aanpakken van bijvoorbeeld de verlichting en de verwarming al voor 19.000 kWh per jaar op het energieverbruik van het gebouw van de Lea Dasbergschool kan worden bespaard.

Milieuvriendelijk

,,Scholen die dagelijks werken met de generatie van de toekomst, gaan aan de slag met de eigen gebouwen’’, uit wethouder Harry Matser zijn enthousiasme over het project. ,,Ze worden zo mileuvriendelijker, de kinderen krijgen in de praktijk te zien dat alle beetjes helpen. ,,Wat mij betreft letterlijk en figuurlijk een schoolvoorbeeld van hoe iedere inspanning die we samen leveren voor een schoner Zutphen bijdraagt aan onze grote opgave onderweg naar een energieneutrale gemeente.”