Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Fiscus mocht huurtoeslag bewoners Bronsbergen niet intrekken

De Belastingdienst heeft ten onrechte de huurtoeslag stopgezet van een aantal bewoners van park Bronsbergen in Zutphen. Dit oordeelt de Raad van State. 

De fiscus had in 2017 besloten dat de woningen van de bewoners deel uitmaken van een vakantiepark, waardoor de Zutphenaren geen recht op huurtoeslag hadden. Vanwege de Wet op de huurtoeslag die in 2016 is ingegaan,  hebben huurders van recreatiewoningen sinds begin 2018 namelijk niet langer recht op huurtoeslag.

Enkele bewoners van Bronsbergen voelden zich daardoor flink tekort gedaan en gingen samen met een groep andere permanente bewoners van recreatieparken in beroep. De Zutphenaren verdedigden zich door te verwijzen naar het in 2013 door de gemeente Zutphen ingezette gedoogbeleid voor permanente bewoning van recreatiewoningen. 

Recreatiepark

Ook werd een e-mailwisseling met een ambtenaar van de gemeente Zutphen ingebracht. Daarin werd vermeld dat de gemeente Zutphen Bronsbergen niet meer als recreatiepark, maar als een gewone woonbuurt ziet en dat de reden daarvoor is dat het grootste deel van de bewoners permanent op Bronsbergen woont. Ook meldde de ambtenaar dat het college van burgemeesters en wethouders eind 2018 heeft besloten de gedoogconstructie met vijf jaar te verlengen en na afloop van die periode een woonbestemming aan de woningen op Bronsbergen hoopt te kunnen toekennen.

De Raad van State oordeelt op basis daarvan dat de bewoners van Bronsbergen voldoende hebben aangetoond  dat hun woningen geen deel uitmaken van een vakantiepark. 

  1. Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familiekamer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’
    PREMIUM
    video

    Abdul (35) kan kinderen weer knuffelen dankzij familieka­mer in gevangenis Zutphen: ‘Net als thuis’

    Op bezoek bij papa in de bajes kan voor kinderen doodeng zijn. Niet vanwege papa, maar door de onpersoonlijke bezoekruimte met al die grote kerels. De gevangenis in Zutphen vindt het belangrijk dat vaders contact met hun kinderen houden. Want zij hoeven niet gestraft te worden voor de fout van hun ouder. Daarom is er nu de familiekamer, waarin het gezin samen kan zijn zonder toezicht. De Stentor neemt een kijkje.