Volledig scherm
De Spar City in Zutphen werd overvallen. © Google Streetview

Gewapende overvaller in Zutphen ‘had honger’

Door honger gedreven pleegde een 44-jarige Zutphenaar in oktober vorig jaar een gewapende overval op de Spar bij het station in zijn woonplaats. Hij hoorde woensdag 30 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen zich eisen.

Verstijfd van angst staarde de 17-jarige caissière naar de onwillige kassalade. Een gehaaste Alberto R., met in zijn hand een groot broodmes, kreeg ook de kassa niet open. Een andere medewerkster van de Spar lukte het wel, terwijl R. opgefokt bleef roepen dat hij geld wilde en haast had. Hij sprintte er vandoor met ongeveer 200 euro op zak. Omstanders die de achtervolging inzetten, werden ook bedreigd met een mes.

Verslaafd aan drugs

,,Ik was op de vlucht, ik wilde wegkomen’', zei R. daarover. Hij zag het tweede voorval niet als een bedreiging. ,,Ik had gewoon dat mes nog in de hand.’' De gewapende overval hakte erin bij de nog jonge medewerkers van de supermarkt pal tegenover het NS-station. ,,Het was niet mijn bedoeling die mensen schrik aan te jagen’', zei R. Zijn leven was een puinhoop toen hij de overval beging. Hij zag al een tijdlang zijn kinderen niet meer en het raakte uit met zijn vriendin. Hij was verslaafd aan geld en drugs en op de avond van 29 oktober is er zelfs niet genoeg geld in huis om te eten. Na de overval snelde R. naar een shoarmazaak, zei hij de rechters. ,,Ik was klaar met het leven dat ik had. Ik had zo mijn best gedaan na mijn laatste veroordeling.’'

Schuld bij anderen

Volgens de officier van justitie legt R. de schuld bij anderen omdat hij geen hulp kreeg. Hij liet jong winkelpersoneel totaal verbijsterd achter. Advocaat Petra Hoezen benadrukte de spijt die haar cliënt betuigde. Volgens haar ging R. impulsief en zeer amateuristisch te werk. Dit was geen geplande daad. ,,Hij dacht niet toen hij die ochtend opstond: goh, ik ga de Spar beroven.’' Vonnis op 3 april.