Volledig scherm
PREMIUM
Smokkelwaar die eerder werd onderschept in de Zutphense gevangenis. © Arjan Gotink

Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave

Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Vanochtend werd duidelijk dat de inrichting aan Verlengde Ooyerhoekseweg in Zutphen voor onderzoek was platgelegd, omdat smokkelwaar de gevangenis zou zijn ingevoerd. De gevangenis in Grave werd gisteren al hermetisch afgesloten, vanwege een vergelijkbare zoektocht naar ‘contrabande’, die waarschijnlijk tot en met morgen duurt. Of er ook in Zutphen al sinds gisteren werd gezocht is niet bekend.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kondigde eerder aan dit soort acties te zullen uitvoeren. Er moet een einde komen aan de vele smokkelacties in de gevangenissen, vindt Grapperhaus. Daarom zal vaker worden gecontroleerd.

  1. Kunnen deze veroordeelden met een psychiatrische stoornis in Warnsveld nog genoeg behandeld worden?
    PREMIUM

    Kunnen deze veroordeel­den met een psychiatri­sche stoornis in Warnsveld nog genoeg behandeld worden?

    Patiënten met een psychiatrische stoornis, die veelal in aanraking met justitie zijn geweest of dreigen te komen, terug laten keren in de samenleving. Als het aan minister Dekker ligt kan dat met minder geld. Geen optie, vindt FPA De Boog in Warnsveld. Zorginstelling GGNet, waar De Boog onder valt, staat samen met zeven andere zorginstellingen voor de rechter om de bezuiniging aan te vechten. Wie zitten er nu eigenlijk in De Boog? En wat zijn de gevolgen als de bezuiniging wordt doorgevoerd?