Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes

Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”

Doordat vrijdag een code het internet op werd geslingerd om in te breken op de toegangsportalen van Citrix, konden hackers het hele weekend hun gang gaan op netwerken van overheidsorganen, instellingen en bedrijven. Via Citrix kan je op afstand via laptop, mobiele telefoon of tablet inloggen op een netwerk. De helft van de gemeenten in Nederland gebruikt Citrix voor ambtenaren. Tweakers concludeerde maandag al dat er in Nederland 713 kwetsbare netwerken staan.

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.