Harde knallen en vrijgekomen asbest bij verwoestende woningbrand in Eefde

VideoIn Eefde is een woning aan de Koffiestraat volledig in vlammen opgegaan. In een nabijgelegen schuur bevindt zich het historisch museum 1935-1945, dat de brand heeft overleefd. 

De brand ontstond in een schuurtje, een andere dan waar het oorlogsmuseum zich in bevindt. De vlammen sloegen over naar het woonhuis, dat volgens de brandweer als verloren beschouwd kan worden. 

Het woonhuis en de schuur moeten als verloren worden beschouwd, aldus de brandweer. Bij de brand waren ook enkele knallen te horen, afkomstig van gasflessen. In het oorlogsmuseum was nog oorlogsmunitie aanwezig. Door de knallen bleef de brandweer in eerste instantie op afstand van het museum, maar het bleek later om gasflessen te gaan.

Geen gewonden

Er zijn geen gewonden. Bij het ontstaan van de brand was er wel iemand in de woning aanwezig, maar die heeft volgens de brandweer tijdig zijn huis kunnen verlaten. De rookwolken waren tot in de wijde omgeving te zien. 

Bij de brand is ook asbest vrijgekomen, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Later vandaag wordt onderzocht in welke mate, waarna een plan van aanpak wordt gemaakt. ,,De gemeente Lochem is daarover geïnformeerd’’, zegt officier van dienst Thomas van Dijk.

Volledig scherm
De brand verwoest de woning aan de Koffiestraat in Eefde © Merten Simons
Volledig scherm
Omwonenden en brandweer bij de schuurbrand in Eefde © News United/Cor Garratsen
Volledig scherm
Woensdagochtend ontstond een grote brand in een schuur aan de Koffiestraat in Eefde. © News United/Cor Garratsen