Volledig scherm
Frans Kamps, hoofd van het zorgteam van Het Dagelijks Bestaan, voor het tijdelijke onderkomen in De Mate op het terrein van GGnet. De jeugdzorginstelling mag nu definitief verhuizen naar het voormalig Vitens-terrein in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Het Dagelijks Bestaan kan verhuisdozen pakken, college Zutphen geeft groen licht voor verhuizing

Jeugdzorginstelling Het Dagelijks Bestaan mag definitief verhuizen naar het terrein aan de Weg naar Vierakker in Zutphen verhuizen. Tot 2016 was hier een waterwinstation van Vitens in gebruik. Het college van burgemeester en wethouders geeft een vergunning af voor de vestiging van Het Dagelijks Bestaan op het terrein voor tien jaar. 

Als alles volgens plan verloopt start Het Dagelijks Bestaan begin mei met de nieuwbouw op het terrein en kan de jeugdzorginstelling vanaf september op de nieuwe plek van start zal gaan. De vestiging op het voormalig Vitens-terrein is voor maximaal tien jaar. Volgens het bestemmingsplan mag er op het terrein geen huisvesting plaatsvinden. ,,Het Dagelijks Bestaan is een uitzondering’’, licht wethouder Annelies de Jonge toe. ,,Daarom praten we ook over een periode van maximaal tien jaar.’’

Tiny Houses 

Op een deel van het Vitens-terrein bouwt Het Dagelijks Bestaan vanaf mei 26 Tiny Houses. Het hoogste gebouw van het voormalige waterwinstation blijft behouden en wordt omgeturnd in een ateliergebouw met leerwerkplaatsen. Een tweede gebouw bestaat uit een glazen kas waarin zowel gebouwen worden geplaatst als biologische groenten, fruit, kruiden en bloemen worden verbouwd.

Vastgelopen jongeren

De instelling wil er weer een leef- en werkgemeenschap creëren voor vastgelopen jongeren. Dat had het voorheen al in een aantal arbeiderswoningen op de Voormars, maar die buurt moest plaatsmaken voor nieuwbouwwijk Noorderhaven. Het dagprogramma voor ongeveer dertig jongeren was daarom al langer ondergebracht in de Proeflokalen aan de Vispoortgracht. Twaalf jongeren woonden nog tot 1 augustus vorig jaar op de Voormars, daarna werd tijdelijke huisvesting op het terrein van GGZ-instelling GGNet in Warnsveld gevonden.

Emerpark

Het voormalig Vitens-terrein, gelegen in het Emerpark, is halverwege 2017 aangekocht door de gemeente Zutphen. Het terrein is opgedeeld in drie kavels. Naar één van die kavels verhuist Het Dagelijks Bestaan. Voor een andere kavel spreekt Zutphen met Stichting de Geboortenis. De Geboortenis zoekt een geschikte locatie voor een gezondheidscentrum waar vrouwen ook kunnen bevallen. 

Voor de derde kavel is nog geen interesse, laat wethouder De Jonge weten. De kavel wordt alleen uitgegeven voor maatschappelijke doeleinden. 

  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’